KAD PADNE MRAK, DOMAĆIN SA SINOVIMA UNOSI BADNJAK U KUĆU: Ovo su svi običaji koji se vezuju za dan pred Božić, jedan POSEBNO VAŽAN
Foto: Stefan Stojanović/Mondo

običaji NA badnji dan

KAD PADNE MRAK, DOMAĆIN SA SINOVIMA UNOSI BADNJAK U KUĆU: Ovo su svi običaji koji se vezuju za dan pred Božić, jedan POSEBNO VAŽAN

Društvo -

Božiću prethodi šestonedeljni post, kao i praznici Tucindan koji se proslavlja dva dana pred Božić i Badnji dan uoči samog Božica. Badnjim danom počinje Božićno slavlje. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče Badnjak i unosi u kuću.

Badnjak kao simbol predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Isus Hrist rodio, a nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

Božić, badnjak
foto: Shutterstock

Smisao Badnjaka je i u tome što se ukućani oko badnjaka zagrevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a svetlošću njegovom razgone mrak neznanja i praznoverja i ozaruju se i obasipaju radošću i miljem, zdravljem i obiljem. Na Badnje veče, kada padne mrak, po običaju domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, Badnjak, koji se stavlja na ognjište, ali s obzirom da ognjišta nema više, stavlja se pored šporeta ili peći i odmah se jedno drvo loži. Uz pečenicu i Badnjak, unosi se i slama koja se posipa po celoj kući.

Domaćica u slamu pod stolom za kojim se večera stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračke, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje onu slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio. Kada se unesu pečenica, Badnjak i slama, ukućani svi zajedno stanu na molitvu, otpevaju tropar "Roždestvo tvoje", pomole se Bogu, pročitaju molitve koje znaju, čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Trpeza treba da bude posna, a obično se priprema pasulj prebranac, sarma, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

Molitva za zdravlje, sreću i uspeh svih članova porodice

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Badnji dan, odnosno posebno praznuju Badnje veče za koje se tradicionalno pale badnjaci.

Uz paljenje badnjaka dolazi i zajednički posni obrok, ali i molitva za zdravlje, sreću i uspeh svih članova porodice.

Molitva za osvećenje badnjaka

Gospode Isuse Hriste Bože naš koji si drvo života u raju zasadio da bi nam darovao večno blaženstvo, i koji si grehom našim put u raj zatvorio, i opet milosrđem tvojim na drvetu krsnom ka spasenju priveo i podigao nas koji smo pali; sam i sada blagoslovi ovo drvo u znak krsta tvoga i drveta života i u spomen rođenja tvoga.

Božić, badnjak
foto: Shutterstock

I kao što su vitlejemski pastiri gorenjem drveta pobedivši studen i hladnoću prišli da se poklone Tebi Bogomladencu, osveti i domove naše ognjem spasonosnim, preobrazi i sve nas da se poklonimo rođenju Tvome, da se spasemo i Crkvi Tvojoj, kao drvetu života, prisajedinimo, jer si Ti blag i čovekoljubac i Tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, svagda, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Blagosilja se i osvećuje badnjak ovaj kao simvol drveta krsta, života i vaskrsenja u spomen rođenja Gospodnjeg a za osvećenje domova naših, kropljenjem ovom vodom osvećenom, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, praznuje se tri dana, a proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo i odlaze u crkvu na Božićnu Liturgiju i Sveto Pričešće nakon čega se pozdravljaju do Bogojavljenja tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi! Vaistinu se rodi".

Rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost - položajnik, koji se posebno dočekuje. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta ili peći gde džara vatru i govori zdravicu: "Koliko varnica, toliko parica". Položajnik simboliše Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

Domaćica posluži položajnika i daruje ga nekim prikladnim poklonom. Još jedan od nezaobilaznih običaja za Božić jeste i lomljenje česnice, koja se zamesi ujutru rano, a u testo se stavi metalni novčić, koji može biti zlatni, srebrni ili obični. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak.

badnjaci, žito
foto: Nenad Kostić

U urbanoj sredini, gde nema ni vatre, ni ognjišta, šume, drveća i gde je nemoguće na visoke spratove podizati veliko drvo i slamu, u kuću se unosi manja hrastova grančica i manja količina slame, a zajedno sa pečenicom na Badnje veče unosi se u kuću i stavlja ispred slavske ikone na istočnom zidu stana.

Zapale se sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, kuća se okadi tamjanom, izgovore se molitve koje se znaju ili se pročitaju iz Molitvenika i to veče se provodi u prijatnoj porodičnoj atmosferi. Danas većina pravoslavnih porodica u Srbiji praznije ovaj dan, prilagođeno novim uslovima života, ali i dalje sa simbolima Božića - badnjakom, položajnikom, česnicom.

Cene badnjaka na pijacama i u prodavnicama

Na beogradskim ulicama, pijačnim tezgama, ali i prodavnicama u ponudi su simboli ovog praznika - badnjak i mlado žito. Cene su raznolike, a najviše zavise od sadržaja ponuđenog aranžmana. Tako, na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu najjeftiniji badnjak može da se pazari za 250 dinara.

Prodavci na beogradskim pijacama se utrkuju sa cenama, jer imaju veliku konkurenciju oko sebe. Međutim, cene i dalje nisu tako pristupačne, pa se one za badnjak kreću od 250 do čak 350 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana.

Tu je i mlado žito u saksiji, koje kod većine košta 250 dinara. Međutim, ako želite da vaš sto za Badnji dan i Božić obogati neki aranžman ovih značajnih simbola praznika, moraćete da izdvojite za to i do 500 dinara.

badnjak
foto: Kurir

S druge strane, tu su i prodavnice, koje svoje rafove pune ovim zaštitnim znakom pravoslavnog praznika, ali po znatno nižoj ceni. U jednom supermarketu badnjak košta svega 80 dinara.

Božićna pšenica može da se kupi za 200 dinara, slama za 100, dok su darovi sa 310 dinara pali na 200. Najskuplje u ponudi u ovoj korpi je božićni venčić, koji košta 400 dinara i to na akciji pošto je prethodno bio 620 dinara.

Bonus video:

02:37

KAD SRBIN ŽELI SREĆU I NAPREDAK, ONDA RADI STVARI PRE SVITANJA! Etnolog za Kurir TV: Badnjak je sveto drvo, ne diramo ga rukama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track