SNEG NA VOZILU SKUPO KOŠTA! Ako vozite automobil koji nije očišćen, može da vam stigne velika kazna
Foto: Nemanja Nikolić

SNEG NA VOZILU SKUPO KOŠTA! Ako vozite automobil koji nije očišćen, može da vam stigne velika kazna

Društvo -

Na putevima širom Srbije često se viđaju vozila koja nisu očišćena od snega, a učestvuju u saobraćaju.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja navode da automobili koji se u saobraćaj uključe sa neočišćenim staklima ili nagomilanim snegom na krovu, ali i sa neočišćenim svetlima, retrovizorima, registarskim tablicama ili senzorima, ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju, već je to i prekršaj kojim je propisana novčana kazna.

"Neočišćeno staklo smanjuje preglednost tokom vožnje, a najugroženiji u tom slučaju su pešaci, jer ih je na taj način teško uočiti. Neočišćen sneg sa krovova automobila se usled kočenja može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača, što može izazvati paničnu reakciju, a samim tim i saobraćajnu nezgodu.

Pored toga, sneg se iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završiti saobraćajnom nezgodom. Zato je preporuka da se iz kuće izađe par minuta ranije i vozilo očisti od snega dok se motor zagreva", poručili su ranije iz Agencije i naglasili da kazna propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima za ovu vrstu prekršaja iznosi od 3.000 do 10.000 dinara.

Prema rečima stručnjaka iz Agencije, zamagljena stakla predstavljaju veliku opasnost u vožnji, kao i prilikom isparkiravanja i kod prestrojavanja na kolovozima sa više saobraćajnih traka.

"Trudite se da sva stakla uvek budu čista, kako spolja, tako i iznutra jer prljavo staklo je znatno podložnije magljenju. U prodaji se nalaze razna sredstva protiv magljenja i uglavnom su prilično efikasna. Tu su i maramice i krpe za brisanje sa istom namenom. Ako automobil ima klima uređaj, iskoristite ga za borbu protiv magljenja. Neretko se vozači pitaju kakva je svrha korišćenja klima uređaja zimi, a tajna je u tome što on isušuje vazduh i sprečava zamagljivanje stakala", kazali su ranije iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

(Kurir.rs/MONDO/I.V.)

Bonus video:

02:17

KAZNE DO 800.000 DINARA ZA AUTOMOBILE BEZ ADEKVATNE ZIMSKE OPREME! Kurir istražuje: Koje je NAJJEFTINIJE rešenje za građane?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track