"KAO DA SPAVATE NA RENDGEN APARATU" Šokantne tvrdnje doktora Dunjića: Mnogi ovo drže ispod KREVETA, a nisu svesni OPASNOSTI
Foto: Shutterstock

potencijalno opasna navika

"KAO DA SPAVATE NA RENDGEN APARATU" Šokantne tvrdnje doktora Dunjića: Mnogi ovo drže ispod KREVETA, a nisu svesni OPASNOSTI

Društvo -

Dr Slobodan Dunjić, stručnjak integrativne medicine, nedavno je podelio važne informacije o vitaminu D, ističući najčešće greške u vezi s njim. Takođe je upozorio na potencijalno opasnu naviku koju mnogi imaju - čuvanje stvari ispod kreveta, što je, prema njegovim rečima, slično "spavanju na mašini za rendgensko zračenje".

Dok spavamo oko osam sati dnevno, važno je ne samo osigurati udobnost kreveta već i paziti na materijale koji nas okružuju kako bismo izbegli potencijalno štetno dejstvo. Dr Dunjić naglasio je važnost korišćenja prirodnih materijala poput vune i pamuka, a takođe je upozorio na praksu čuvanja plastike ispod kreveta, posebno u modernim krevetima s sanducima za garderobu.

- Držanje vakuumirane garderobe u plastičnim kesama ispod kreveta, koje su često izrađene od nafte, može se uporediti s spavanjem na rendgen aparatu. Umesto plastike, ispod kreveta bi trebala biti samo prašina, jer ovo je prostor u kojem provodimo najviše vremena. Važno je smanjiti prisustvo materijala koji nam mogu naškoditi - istakao je dr Dunjić.

žena, Spavanje
foto: Shutterstock

Jeftinije je bolje

Kada je reč o odabiru dušeka i posteljine, on deli stav svog kolege, gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića - jeftinije je bolje. Dr Perišić je naglasio da je bolje izabrati jeftine vitamine u apoteci nego trošiti novac na skupe suplemente koji često nude kombinacije vitamina i minerala.

- Pravilo 'najjeftinije je najbolje' primenjuje se i na izbor dušeka, vitamina i minerala - zaključio je dr Dunjić, naglašavajući važnost pametnog biranja materijala koji nas okružuju, posebno u prostoru spavaće sobe.

Šta je integrativna medicina?

Integrativna medicina predstavlja most između konvencionalne i komplementarne medicine, pružajući personalizovani i sveobuhvatan pristup zdravstvenoj nezi. Iako postoje obećavajući dokazi o njenoj učinkovitosti u lečenju različitih stanja, potrebno je više rigoroznih istraživanja kako bi se potvrdila njena šira primena i prihvatanje.

Kurir.rs/Republika/K1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja