SRBIN PRONAŠAO SKRIVANI DOKUMENT U VAŠINGTONU: Srbija polaže pravo na SEVERNI POL! Vlada Nikole Pašića ozvaničila eksploataciju
Foto: Shutterstock, Kurir

ARKTIČKA ENIGMA!

SRBIN PRONAŠAO SKRIVANI DOKUMENT U VAŠINGTONU: Srbija polaže pravo na SEVERNI POL! Vlada Nikole Pašića ozvaničila eksploataciju

Društvo -

Arktički region sve više postaje epicentar interesovanja, kako zbog bogatih prirodnih resursa tako i zbog rastućih geopolitičkih napetosti među zemljama koje pretenduju na deo ovog područja.

Nebojša Obrknežev, MIhajlo Rabrenović
foto: Kurir televizija, Shutterstock

Do sada je postojao Arktički savet koji je bio jedina platforma za saradnju i dogovore zemalja kojima pripada Severni pol. Njegove članice su Kanada, Danska, uključujući Grenland i Farska ostrva, Norveška, a pravo na Akrtik polažu i Norveška, Sjedinjene Američke Države i Ruska federacija.

Nebojša Obrknežev gostujući u jutarnjem programu "Redakcija", bacio je novo svetlo na ključna pitanja o Severnom polu i pravima na njega.

- Gas se tamo nalazi u gasnim hidratima. Gasni hidrati su zapravo led, kada uzmete tu kocku leda, bukvalno je upalite, i ona gori. Ali taj led se ne topi. Dakle, to je suština da su molekuli metana smešteni u molekulima vode. I kada to u potpunosti izgori, vi dobijete malu količinu vode. E, bukvalno, cela ta površina jeste zapravo oplemenjena s tim gasnim hidratima - pojasnio je.

02:43

ARKTIČKA ENIGMA: TAJANSTVENI DOKUMENT PRONAĐEN U VAŠINGTONU: Naftno-gasni inženjer otrkio da je vlada NIKOLE PAŠIĆA planirala SARADANJU S ARKTIKOM

Pre nego što je odgovorio na pitanje o reakcijama Zapada na saradnju između Kine i Rusije u okviru Severnog pola, Obrknežev je podelio intrigantnu informaciju koju je pronašao u vezi sa Svalbardom, ostrvom koje se nalazi na Arktiku.

Kako tvrdi, 1925. godine, tadašnja vlada Nikole Pašića potpisala je ugovor o eksploataciji uglja na ovom ostrvu.

- Dakle, kolega Aleksandar Gajić, koji se često pojavljuje u vašim emisijama, pronašao je u biblioteci u Vašingtonu određeni dokument gde je 1925. godine vlada Nikole Pašića potpisala ugovor o eksploataciji uglja na ostrvu Svalbard.

Aleksandar Gajić
Aleksandar Gajićfoto: Kurir TV

Ovaj ugovor otkriva da se Arktik ne svodi samo na naftu i gas, već da su prisutni i drugi dragoceni resursi poput srebra, zlata, platine, uranijuma i titanijuma.

Ova zanimljivost otvara niz pitanja o potencijalnom ekonomskom značaju Arktika u budućnosti.

Obrknežev je takođe istakao procene koje ukazuju na to da se na severnom polu nalazi oko 20% ukupnih svetskih rezervi nafte.

- To bi značilo da ovo područje poseduje resurse koji čine više od 110% svih osnovnih rezervi nafte u Ruskoj Federaciji, i neverovatnih 340% ukupnih rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je.

S obzirom na godišnju proizvodnju nafte u Ruskoj Federaciji koja se meri u stotinama miliona tona, Arktik postaje ključno područje ekonomske eksploatacije. Ova regija, mada nije u potpunosti istražena, predstavlja potencijalnu osnovu za budući ekonomski razvoj.

Sa kontroverzama i političkim napetostima koje prate pravo na Arktik, nesumnjivo ćemo svedočiti sve većem značaju ovog regiona u narednim godinama.

Kako se geopolitičke snage bore za svoje mesto pod suncem na Severnom polu, globalna zajednica pažljivo prati svaki korak i svaki potencijalni sukob koji može oblikovati budućnost ovog ključnog geopolitičkog igrališta.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

05:34

KADA UZMETE KOCKU LEDA I ZAPLITE, ONA GORI! Naftno-gasni inženjer izneo NEZAMISLIVE PODATKE O ARKTIKU: Taj led se NE TOPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track