VUČEVIĆ NA POČETKU USAVRŠAVANJA 13. KLASE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE: "Ovo nije nešto što se svaki dan dešava" (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

VUČEVIĆ NA POČETKU USAVRŠAVANJA 13. KLASE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE: "Ovo nije nešto što se svaki dan dešava" (FOTO)

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom početka usavršavanja 13. klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane, u amfiteatru Škole nacionalne skolovanjuodbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ u Beogradu. Ministar Vučević poručio je polaznicima da iskoriste ovu jedinstvenu šansu u životu i u profesionalnoj karijeri, jer ovo nije nešto što se svaki dan dešava niti se podrazumeva.

- Čast je i privilegija imati mogućnost da čujete i naučite nešto novo, da se usavršite, upoznate iskusne profesionalce, stručnjake, da vam predaju ljudi koji su zaista reprezentativnog nivoa znanja i ličnog digniteta, da imate mogućnost da obiđete mnoge institucije i ustanove i u državi i u inostranstvu i da to uradite ne samo na sopstvenu korist, nego i na korist države iz koje dolazite, bez obzira iz kog sistema dolazite – rekao je ministar Vučević i dodao da je geopolitička situacija sve komplikovanija.

Miloš Vučević
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Prema njegovim rečima, niko ne može da kaže kuda i kako nas vodi 2024. godina ili šta će biti. - Kada vidite šta je trenutno lajtmotiv skupa u Davosu, da svet ulazi u mračan period, onda vam je jasno šta, kuda i kako može da se dalje odvija ili dešava. Situacija u regionu je isto izazovna i za nas u Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije, veoma teška. Politički, ali i bezbednosno, što zahteva od svih nas koji smo angažovani i počastvovani što smo deo sistema odbrane naše otadžbine, da budemo posebno obazrivi ili posebno posvećeni stvarima koje radimo – poručio je ministar Vučević.

Obraćajući se polaznicima 13. klase, ministar odbrane rekao je da svi zajedno čine jedan mozaik, koji predstavlja jedinstvenu sliku bezbednosti i odbrane naše države.

- Bez tog mozaika, bez te slike ni ostali sistemi države ne mogu da funkcionišu ili ne mogu dovoljno dobro da funkcionišu. Time je vaša odgovornost i veća i značajnija. Nadam se i verujem da ste svesni toga i da dobro percipirate sve ove okolnosti. Želim vam uspešno savladavanje gradiva, nije sramota nešto novo naučiti i, bez obzira kog ste zvanja i zanimanja, bez obzira kakvo vam je radno i životno iskustvo, uvek nešto novo možete da čujete, nešto novo da naučite, da usavršite svoje sposobnosti i svoje veštine, da podignete nivo ličnog znanja, ali time i kvalitet naše države Srbije. Verujem da ćete biti dostojni ovog i ličnog i profesionalnog izazova, ali i časti koju imate da budete ovde – istakao je ministar odbrane.

Miloš Vučević
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar Vučević pozdravio je i polaznike iz ostalih institucija Srbije, predstavnike Republike Srpske i pripadnike oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Mađarske. - Dobro došli. Verujem da ćete se osećati kao među prijateljima. Dobro došli i osećajte se kao kod kuće. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – zaključio je ministar Vučević.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac rekao je da su Visoke studije bezbednosti i odbrane najviši nivo usavršavanja u sistemu vojnog školstva, da imaju međuresorni karakter i da je njihov cilj obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti.

Miloš Vučević
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Cilj studija je i osposobljavanje polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, razvoj elemenata sistema nacionalne bezbednosti, procenjivanje dugoročnih političko-bezbednosnih trendova, kao i saradnju sa drugim sistemima na regionalnom i globalnom nivou – poručio je pukovnik Suvajac.

Među 19 polaznika 13. klase su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine, Vlade, predstavnici ministarstava u Vladi, Bezbednosno-informativne agencije, zatim predstavnici Republike Srpske i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Bonus video:

06:15

Milos Vučević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track