"VUČIĆ ĆE 20. JANUARA PREDSTAVITI PLAN SRBIJA 2027" Vučević nakon sednice Predsedništva SNS: Srbija mora dalje da se razvija
Foto: Damir Dervišagić

"VUČIĆ ĆE 20. JANUARA PREDSTAVITI PLAN SRBIJA 2027" Vučević nakon sednice Predsedništva SNS: Srbija mora dalje da se razvija

Politika -

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke održana je danas u sedištu te stranke na Novom Beogradu, s početkom u 17 časova.

1 / 38 Foto: Kurir televizija

Miloš Vučević prvi se obratio javnosti nakon sednice. Na početku je istakao kako je zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću na neizmernoj podršci na prethodnim izborima.

- Izvršili smo analizu izbornih rezultata i na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Izbore smo ocenili kao uspešne, što se tiče liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Zahvalni smo Aleksandru Vučiću što je bio sa nama, ne samo kao nosilac liste, već što je istrpeo najveće pritiske. Ubedljiva pobeda naše liste. Od 66 lokalnih samouprava, u 54 imamo samostalnu većinu, a u 65 smo pobedili, da li u apsolutnim ili relativnim brojevima. Zadovoljni smo izbornim rezultatom, ali pre svega fokusirani na ono što nas čeka u narednom periodu.

SNS, SNS predsedništvo
foto: Damir Dervišagić

- Ići ćemo polako u skladu sa rokovima. Ni na lokalnom nivou nećemo da žurimo, nego da vidimo koga će naša stranka da kandiduje. Pokazaćemo da imamo snage za nova imena i nova lica. Što se tiče narodne skupštine i konstituisanja, rokovi teku od 12. januara, 30 dana, u tom roku će biti konstituisano - rekao je Vučević.

Vučević je istakao kako su ljudi dali podršku SNS, prvenstveno zbog odluka i primena koje se u prvom redu odnose na povećanje plata, penzija, primanja ali i u školstvo, zdravtsvo i mnoge druge oblasti.

- Upoznali smo prisutne s jednim programom, gde smo odredili ključne ciljeve, tiče se penzija, rasta životnog standarda, ulaganja u zdravstvo, nauku, inovacione tehnologije.

- Kada budemo imali konačnu odluku ko će činiti skupštinsku većinu mi ćemo to podeliti sa javnosti - istakao je.

Plan "Srbija 2027"

- Vučić će 20. januara predstaviti plan Srbija 2027. Od lokalnog do državnog nivoa odluka je - svi naši koji budu kandidovani čine jedinstven tim projekta Srbija 2027, projekat koji treba da da novu energiju Srbiji, donese dodatnu dozu optimizma, i pored nebrojeno mnogo izazova, pre svega vezano za KiM ali i region i ono što se geopolitički dešava u svetu.

- Srbija mora dalje da se razvija. Građani Srbije moraju da žive bolje, da bude bolji standard, da iskoristimo šansu kao što je Expo 2027. Ono što su Ana i Siniša podelili sa članovima predsedništva nije pitanje samo jednog grada, već za celu državu, sveukupnog ambijenta u Srbiji. S velikom nadom i očekivanjima čekamo realizaciju tog projekta, to je veliki izazov, mnogo posla, a ne toliko dugačak period za realizaciju ciljeva.

SNS, SNS predsedništvo
foto: Damir Dervišagić

Vučević je poručio da nije bilo reči o personalnim rešenjima, to jeste ko će biti kandidat za predsednika Narodne skupštine.

- Prvo ćemo razgovarati o Narodnoj skupštini, a tek onda o sastavu Vlade. Ovo je stranka koja ima potencijal da da više kvalitetnih kandidata koji mogu da budu mandatari. Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" je odnela pobedu... - kazao je Vučević.

SNS, SNS predsedništvo
foto: Damir Dervišagić

Šta ako Nestorović ne zauzme nijednu stranu?

- Nema tu mistifikacije. Videćemo ima li skupštinske većine ili nema. nema tu ništa tajno. Ili će biti većine ili idemo ponovo na izbore. Mi mislimo da nije dobro da idemo ponovo na izbore, ali to zavisi od političke volje svih koji su učestvovali i imaju odborničke mandate u Skupštini Grada Beograda. Mi mislimo da je bolje da se zauzme izborna većina. Kada budemo imali nešto konkretnije, obavestićemo vas. Ništa se neće raditi "na silu".

Siniša Mali, Miloš Vučević
foto: Damir Dervišagić

- Nisam siguran da svi dobro procenjuju kako će proći na ponovnim izborima, ni da dobro razumeju šta bi se desilo. Osim ako očekujete da sami dobijete većinu, što nije politička realnost. Mi bi voleli da vidimo konstituisanje većine u Beogradu, ako ne biće ponovni izbori. Mi sa SPS-om imamo 54, ako se ne varam. Ko može da dođe do računice da mu je dobro da ide na nove izbore... Treba da stave prst na čelo i vide da li je to za njih dobro - Mi bismo voleli da vidimo konstituisanje skupštine većine u Beogradu, ako ne biće ponovo izbori.

Prema njegovim rečima SVM je strateški partner SNS-a, i imaju svoj odbor i predstavnike.

- Razgovaraćemo sa SPS, pozvaćemo ih na razgovor - kazao je Vučević.

Vučević je ponovio da će se Narodna skupština konstituisati u skladu sa rokovima, da će se o Vladi tek razgovarati.

Siniša Mali
foto: Damir Dervišagić

Siniša Mali: Nikakav problem nemamo sa javnim dugom

- Javne su finansije stabilne, to kaže Međunarodni monetarni fond. Javni dug u odnosu na BDP je još niži, sve Srbija izmiruje u dinar, nije tačna informacija da ćemo se toliko zadužiti. Paralelno sa zaduživanjem se i vraćaju neki dugovi. Mnogo je važnije za šta se novac ulaže: Kada imate jednu kredibilnu državu kao što je Srbija, da li je to kanalizacija, vodovodna mreža, fabrike za pročišćavanje otpadnih voda, inovativni lekovi, mamografi, to je novac koji se koristi i po tome ne može niko ništa da nam kaže - ulažemo u ono što je u interesu građana Srbije - istakao je Siniša Mali, dodavši da Srbija nema nikakav problem sa javnim dugom.

Sednici su prisustvovali važni funkcioneri SNS. Među njima bili su Siniša Mali, Aleksandar Šapić, Ana Brnabić, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Marija Obradović, Aleksandar Martinović, Sandra Božić, Milica Nikolić, Petar Petković, Nikola Selaković, Irena Vujović, Maja Gojković, kao i Milenko Jovanov i Jelena Tanasković i Darija Kisić Tepavčević. Sednici Predsedništva prisustvovao je i Arno Gujon.

Bonus video:

07:42

NE SMEMO SE VRATITI U PERIOD KADA JE SRBIJA STAJALA I PROPADALA! Predsednik SNS-a Miloš Vučević poslao KLJUČNE PORUKE GRAĐANIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track