OTIŠLI DA UČE SKIJANJE I FRANCUSKI PA SE SATIMA SMRZAVALI: Srpski đaci na zimskom kampu u Francuskoj preživeli pakao
Foto: Privatna Arhiva

prevareni

OTIŠLI DA UČE SKIJANJE I FRANCUSKI PA SE SATIMA SMRZAVALI: Srpski đaci na zimskom kampu u Francuskoj preživeli pakao

Društvo -

Oko 40 dece iz osnovnih škola "Vladislav Ribnikar" i "Radomir Putnik" i nekoliko gumnazijalaca nedavno je u organizaciji privrednog društva "Mondo lingve" iz Niša otišlo u Francusku na sedmodnevni zimski jezički kamp, koji su platili po 990 evra, ali ih je u selu Žeks (Gex), nedaleko od granice sa Švajcarskom, sačekao jeziv smeštaj u barakama sa prljavim sobama, bajatim obrocima, a na sve to, autobuski prevoz od smeštaja do skijališta i časova francuskog im kasni po dva sata, te se, čekajući ga, deca smrzavaju napolju!

Redakciji Kurira su se javili zabrinuti roditelji učenika koji su otputovali na ovaj kamp i u drugoj državi preživljavaju pakao zbog, kako tvrde, prevare ugovarača i organizotora putovanja Centra za učenje stranih jezika "Mondo lingve" d.o.o. iz Niša i "Džambo travela", koji obezbeđuje minibuseve i vozače.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

- Novac smo uplatili privrednom društvu "Mondo lingue" i ugovor sklopili sa vlasnikom Nebojšom Jovanovićem. Deca su izdvajala novac i u ratama plaćala zimovanje koje podrazumeva školu francuskog i skijanja u mestu Žeks, otprilike na 20 kilometara od Ženeve. Objekat u kome su deca smeštena je neuslovan, u pitanju su radničke barake koje su svojevremeno služile za prihvat radnika koji su u okolini zidali objekte. Sada objekat služi za ljude koji voze kamione i tranzitiraju - tvrdi majka jednog od učenika, koja smatra da su i roditelji i deca obmanuti jer im je prilikom ugovaranja putovanja rečeno da će boraviti u objektu sa tri zvezdice, a da ovom koji su dobili ne odgovara ni ocena jedan.

Ova majka je takođe zabrinuta jer deca dobijaju bajate obroke.

Problemi intenzivniji

- Deca ne dobijaju obroke, već bajate kroasane po nekoliko dana. Vlasnik Centra za jezike ih lično donosi u objekat u te barake, gde postoji i jedan mali improvizovani restoran sa strane. Vlasnik ugovara ručak tako što iz džepa plaća kešom, što znači da ti obroci nisu ni dogovoreni unapred. Ista situacija je i sa večerom. Kako vreme prolazi, problemi su sve intenzivniji, deca u petak treba da se vrate - kaže ova majka.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

Njenu priču potvrđuje i drugi roditelj čije se dete nalazi u Francuskoj.

- "Mondo lingue", čiji zakonski zastupnik Nebojša Jovanović živi u mestu Žeks, već nekoliko godina preko škola odvodi decu u takozvane kampove na učenje francuskog jezika tokom leta i zime. Sve do sada organizacija je funkcionisala. Deca su ovog puta smeštena u radničke barake, koje su nekada koristili radnici koji su gradili u tom delu Francuske. U vlasništvu je državljanina Turske, koji sada taj objekat koristi za tranzitne putnike. Sam smeštaj je potpuno neuslovan, hladan, deca su ušla u ledene sobe pune vlage. Deca su prvu noć boravila u ledenim sobama - navodi roditelj.

Dodaje da su se profesori i nastavnici odmah pobunili i zahtevali da se deca prebace u drugi smeštaj, ali bezuspešno, sve dok nije došla jedna majka iz Beograda po svoje dete i doslovno naterala Nebojšu Jovanovića da decu prebaci na drugo mesto.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

Zabit kraj auto-puta

- Tada smo i videli gde su deca smeštena, u potpunoj zabiti kraj auto-puta za Ženevu. Kasnili su obroci, deca su napolju čekala prevoz i na časove, i na skijanje, smrzavala su se. Jedna grupa od 20 dece je prešla u veoma pristojan objekat zahvaljujući majci čije dete ide u gimnaziju i koja je došla iz Beograda po ćerku, koja je imala temperaturu. Jedva je našla te barake, u potpunoj nedođiji. Ona nam je dosta pomogla, pozajmila je sredstva da se uplati kaucija za prelazak dece i otvorila oči - ističe ovaj zabrinuti roditelj i dodaje:

Ministarstvo spoljnih poslova

Pratimo slučaj

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu za Kurir da u neposrednoj saradnji sa Ambasadom Srbije u Parizu sa velikom pažnjom prate slučaj koji se odnosi na učenike osnovnih i srednjih škola iz Beograda koji se trenutno nalaze na zimovanju u Francuskoj, odnosno u Švajcarskoj Konfederaciji:

- Ambasada Srbije u Parizu preduzima potrebne mere u skladu sa svojim nadležnostima i u kontaktu je sa sa svim relevantnim subjektima u vezi sa predmetnim slučajem. Istovremeno, nadležni u Ministarstvu spoljnih poslova u stalnom su kontaktu kako sa roditeljima dece, tako i sa nastavnicom koja je sa njima. Ministarstvo će, u koordinaciji sa Ambasadom Srbije u Parizu, nastaviti da aktivno prati slučaj i preduzima sve aktivnosti iz domena svojih nadležnosti.

- Međutim, Jovanović je i nju prevario i nije prebacio još 20 dece iz "Ribnikara". Ona je posle uspela da pozajmi još 2.000 evra ukupno da i ta deca pređi u drugi smeštaj, ali Jovanovićevi dugovi premašuju taj iznos. Agonija se nastavlja jer deca iz "Radomir Putnika", kada su se juče vratila sa skijališta, nisu mogla da uđu u sobe zato što nisu bile plaćene. Na časove nisu ni išli. Čekali su satima u holu hotela. Organizator duguje svima novac, čak ni restorani neće da prime decu, nego se voze od restorana do restorana, gde on ugovara obrok i plaća u kešu.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

"Džambo travel"

Jedan autobus za prevoz na lokalu

Iz agencije "Džambo travel", zadužene za prevoz srpske dece, kažu za Kurir da na lokalu obavljaju prevoz jednim autobusom sa 20 sedišta.

- Mi iz "Džambo travela" možemo samo da komentarišemo iznete tvrdnje koje se odnose isključivo na uslugu koju smo ugovorili i koju pružamo, a odnose se isključivo na prevoz putnika avionom na relaciji Beograd-Ženeva-Beograd, kao i na prevoz putnika autobusom na relaciji Beograd-Žeks-Beograd sa lokalnim vožnjama tokom boravka, od dolaska do povratka za Beograd - navode iz agencije i dodaju:

- Avio-grupa je stigla avionom bez ikakvih problema i isto tako će se vratiti. Sve avio-karte su uredno urađene, a putnici imaju svoje bording karte, kao i uvek u "Džambo travelu". Prevoz u lokalu obavljamo jednim autobusom od 20 sedišta. Kako stajanje u autobusu nije dozvoljeno, autobus preveze prvu grupu, pa se odmah vrati po drugu. Putnici (deca i nastavnici) ne čekaju na ulici, već u lobiju hotela. Organizator na licu mesta daje instrukcije vozačima gde i kada se voze grupe.

Deca su izmučena i sve se pretvorilo u noćnu moru. Sada su obe grupe u boljem smeštaju, ali im neće dozvoliti da uđu u sobe ako Jovanović ne izmiri dugove. Mi smo sve izmirili na vreme, plaćali u ratama, da nam deca uče jezik i borave u prirodi, a sada brinemo šta će sa njima biti - zaključio je ovaj roditelj. Kurir je uputio pitanja na mejlove firme "Mondo lingue", kao i na Vajber broj vlasnika, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track