SVI PRIČAJU O NOVOM VIRUSU, A JEDNA OPASNA BOLEST VEĆ UVELIKO HARA! Dr Radovanović: Broj obolelih za 30 godina UTROSTRUČEN!
Foto: Kurir Televizija

pandemija

SVI PRIČAJU O NOVOM VIRUSU, A JEDNA OPASNA BOLEST VEĆ UVELIKO HARA! Dr Radovanović: Broj obolelih za 30 godina UTROSTRUČEN!

Društvo -

Svetski lideri koji su se ove sedmice okupili na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davos razmatrali su između ostalog i zabrinutost u vezi sa potencijalnom pojavom nove pandemije.

Davos, virus X, virus
foto: Hájek Ondřej / ČTK / Profimedia, AP Markus Schreiber, Shutterstock

Britanski list Indipendent navodi procene da bi ta pandemija mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva nego Kovid-19.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je ona poznata kao "Bolest X", što je izraz koji se koristi za planiranja pojave hipotetičke buduće međunarodne epidemije.

O potencijalnim opasnostima nove pandemije govorio je u emisiji Puls Srbije Zoran Radovanović, epidemiolog.

Zoran Radovanović
foto: Kurir Televizija

- Ništa se neobično nije desilo. Jedino što kad pogledate, mi smo stalno napadani različitim virusima. Virusi se stalno menjaju i onda i mi moramo da zauzmemo gard, moramo da budemo spremni. A ovo o čemu se sad govori je lista koju je Svetska zdravstvena organizacija sastavila još 2018. godine. Kao upozorenje da neki virus, a nabrojali su osam virusa, odnosno grupa virusa, može da dovede do pandemije. I to nije ništa novo.

Primetio je da je bilo reči o opasnosti od pandemijie gojaznosti na šta, međutim, nije bilo mnogo reakcija:

Jedino što je različito, to je da je tamo bilo reči o još jednoj pandemiji, o pandemiji gojaznosti. Ali na to nema nekih većih reakcija, a gojaznost je u svetu ozbiljan problem. Broj gojaznih i ekstremno gojaznih za poslednje 30 godina se utrostručio.

Kaže da je neozbiljno prognozirati pandemiju od nekog virusa ako ne znamo koji je virus u pitanju:

- To mogu samo oni koji vrte prsten pa pogađaju sudbinu ili astrolozi ili tako dalje. Ozbiljni naučnici ne mogu da kažu javiće se pandemija te i te bolesti.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

02:40

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA BRNU VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja