3 UPOZORENJA RHMZ: Kiša će se lediti u ovim delovima Srbije, a u jednom gradu jutros IZMERENO -17! Evo kada stiže otopljenje
Foto: Ana Paunković

ledeno

3 UPOZORENJA RHMZ: Kiša će se lediti u ovim delovima Srbije, a u jednom gradu jutros IZMERENO -17! Evo kada stiže otopljenje

Društvo -

Danas ujutru u Vojvodini i zapadnoj Srbiji biće prolazno naoblačenje sa susnežicom, koja će se lokalno lediti na tlu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U toku dana naoblačenje će se izmeštati ka jugu i istoku zemlje uz slabljenje padavina i razvedravanje sa severozapada Srbije.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Na jugozapadu, jugu i istoku Srbije ujutru će biti umeren i jak mraz, a u većini mesta će biti minimalna temperatura od minus 12 do minus osam stepeni, lokalno i niža.

Duvaće slab do umeren vetar, ujutru južni, tokom dana zapadni i severozapadni, u Timočkoj Кrajini u pojačanju. Najniža temperatura će se kretati od minus 12 do minus dva, po pojedinim kotlinama i na jugoistoku Srbije i niža, a najviša od dva do sedam stepeni.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Vojvodini i zapadnoj Srbiji se ujutro i pre podne uz sneg mestimično očekuje i kiša koja će se lediti na tlu.

U Beogradu će biti pretežno oblačno, pre podne i sredinom dana povremeno sa susnežicom, koja će se lokalno lediti na tlu. Posle podne i uveče se očekuje prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Temperatura vazduha na 2 m u tom periodu od 0 do 2 °S, a temperatura pri tlu malo niža.

Ledeno jutro

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Prema merenjima RHMZ u šest sati bilo je najhladnije u Sjenici, gde je izmereno -17 stepeni. U Kuršumliji, Požegi, Dimitrovgradu i Vranju izmereno je -9. Najtplije bilo je u Somboru i na Kopaoniku gde je temperatura bila jedan stepen u plusu.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo alarm zbog snega/leda, kao i niskih temperatura (jugoistočna i istočna Srbija), dok je u Sremu, Šumadiji, Pomoravlju i jugozapadnoj Srbiji upaljen žuti meteo alarm takođe zbog snega i niskih temperatura.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Narandžasti meteo alarm znači da je vfreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vreme narednih dana

U sredu ujutru slab mraz, a tokom dana toplije nego u utorak uz promenljivu oblačnost koja se premešta sa severozapada i može usloviti ređu pojavu kratkotrajne kiše na severu Srbije. Vetar slab južnih pravaca. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od -6°C do 0°C, a maksimalna od 4°C do 10°C. Uveče suvo.

U četvrtak, petak i za vikend znatno slabiji mrazevi ili sasvim izostaju, a tokom dana malo toplije vreme od proseka uz promenljivu oblačnost sa sunčanim intervalima i vrlo malom šansom za padavine. Maksimalne dnevne temperature u rasponu od 5°C do 10°C.

Bonus video:

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track