"SRBIJA SE PRIBLIŽAVA EVROPSKOJ UNIJI" Dejan Vuk Stanković naveo pokazatelje da se posle dugo vremena nazire VAŽNA PROMENA (VIDEO)
Foto: Shutterstock

usijanje

"SRBIJA SE PRIBLIŽAVA EVROPSKOJ UNIJI" Dejan Vuk Stanković naveo pokazatelje da se posle dugo vremena nazire VAŽNA PROMENA (VIDEO)

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče susretu „Zapadni Balkan i EU“ i sastanku lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan u u Skoplju, u Republici Severnoj Makedoniji.

U emisiji Usijanje projekat Otvoreni Balkan komentarisali su Vladimir Marinković osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Dejan Vuk Stanković politički analitičar i Draško Aćimović ekonomista i diplomata.

- Ono što je evropska unija objavila kao svoj dokument nedavno jeste strategija rasta Zapadnog Balkana. Sve ove grane o kojima se govori u okviru projekta Otvoreni Balkan su manje-više uključene u agendu plana rasta za Zapadni Balkan koji je predložila EVropska unija i koji namerava da finansira Evropska unija. Tako da ovde vidite neke, hajde da kažem, posle dugo vremena neke stagnacije, konture približavanja Europskoj UnijI - rekao je Stanković i dodao:

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Vi ne možete da postavite agendu proširenja Evropske Unije kao visoki prioritet, ali kroz ove inicijative, simbolički kroz berlinski proces zapravo vi imate, ajde da tako kažem, još uvek u orbiti interesa EVropske unije zapadni Balkan.

Marinković je uporedio inicijativu Otvoreni Balkan i višegradska grupa:

Vladimri Marinković
foto: Kurir televizija

- Ono što je sigurno je da je to jako dobra inicijativa, mislim na višegradsku grupu i bilo bi dobro da Otvoreni Balkan postane ono što je višegradska grupa bila tokom svih ovih godina i što je i sad. Mislim da je i predsednik Vučić uspostavio jako dobre odnose sa zemljama višegradske grupe, ali bih tu pomenuo i ovu pravoslavni kvadriteralu Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija.

Aćimović je komentarisao odnose među državama u regionu i konstatovaomda vlada narcizam malih država:

Draško Aćimović
foto: Kurir televizija

-U suštini mi imamo taj problem psihološli da mislimo da je svako u regionu bolji od ovog drugog. Opterećujemo se nekim stvarima iz prošlosti umesto da zajedno krenemo u budućnost. Mislim da već sam fakt da se u Srbiji o svemu ovome razgovara već to je jedan demokratski pozitivan stav koji nedostaje samom regionu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja