"NIKAKO NIJE DOBRO, PLAČE, NE SPAVA, NI MI NE SPAVAMO NOĆIMA" Otac porodilje Marice iz Sremske Mitrovice očajan
Foto: Privatna Arhiva

"NIKAKO NIJE DOBRO, PLAČE, NE SPAVA, NI MI NE SPAVAMO NOĆIMA" Otac porodilje Marice iz Sremske Mitrovice očajan

Društvo -

"Nikako nije dobro. Plače, ne može da spava. Ni mi ne spavamo noćima. Ja sam star čovek, imam šećer i sve ovo jako teško podnosimo", potresne su reči Dalibora Tomaševića oca mlade majke iz Sremske Mitrovice Marice Mihajlović, koja je pretrpela akušersko nasilje, nakon čega joj je beba preminula.

Kako je rekao, porodica želi da više niko ne prođe kao oni i da više nikad ničija deca ne ispaštaju.

- Marica je dobila ponude više advokata, pa ćemo napisati tužbu. Želimo da se on osudi za primer. Mislim da treba da se usvoji zakon da partner ili roditelj mogu da prisustvuju porođaju. Da je neko bio pored nje, to se ne bi desilo. Ničije dete više ne sme da ispašta - očajan je Dalibor.

Podsetimo, slučaj ove mlade žene koja je smogla hrabrosti da u najtežem trenutku podeli javnosti tragediju koju je doživela, pokrenula je lavinu i digla Srbiju na noge. Nakon svega, doktor M. M. iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici u okviru koje je i porodilište, uhapšen je i određeno mu je je zadržavanje od 30 dana, ali je ovaj slučaj otvorio bolne rane mnogih drugih žena koje su takođe odlučile da govore na temu akušerskog nasilje koje su doživele.

Danas je posebno težak dan za porodicu, jer su dobili obdukcioni nalaz bebe Elene u kome se, kako je izjavila majka ranije danas, navodi da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja i da beba ima i nagnječenje glave.

Marica Mihajlović, beba, Sremska Mitrovica
foto: Kurir televizija

Ministarstvo zdravlja se odmah oglasilo čim je priča izašla u javnost, a tim povodom ponovo se danas oglasila i resorna ministarka Danica Grujičić koja je rekla da unutrašnja kontrola još nije dala zaključak u vezi akušerskog nasilja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, jer su kolege zahtevale da svi učesnici, uključujući i načelnike odeljenja daju svoje izjave, što je obavljeno juče, a zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će u te izjave imati uvid u toku današnjeg dana.

Grujičić: Biće pokrenut postupak protiv

Ministarka zdravlja Danica Grujičić otkrila je najnovije informacije o slučaju Marice Mihajlović.

"Urađen je unutrašnji stručni nadzor koji nije dao svoj zaključak. Kolege koje su radile stručni nadzor su tražile da svi učesnici, odnosno svi prisutni za vreme porođaja, daju izjave, kao i načelnici odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici. Danas će biti dostavljene te izjave inspekciji i onda će inspektorka dati svoje mišljenje. Republička stručna komisija za akušerstvo tražila je i jedan objektivni spoljašnji stručni nadzor. Na osnovu spiska nadzornika koja rade po ovom Zakonu, odrediće se 3 nadzornika i oni će otići u bolnicu i imaju dve nedelje da napišu svoj izveštaj", objasnila je Grujičić.

S druge strane, kako kaže ministarka, ginekolog koji je porodio Mihajlović je priveden i biće pokrenut postupak protiv njega.

"I antikorupcijski tim je izašao na lice mesta i to će biti gotovo u toku ove nedelje. I tada ćemo imati sve informacije", rekla je Grujičić.

Prema njenim rečima Ministarstvo zdravlja vrši redovne kontrole porodilišta, ali i da kolege u bolnicama štite svoje kolege, te da se sve zna i kako se koji doktor ponaša prema pacijentima.

"Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama. Morala sam da budem obaveštena u roku od dva sata o celom slučaju", rekla je ministarka i objasnila šta je akušersko nasilje, kao i koje ponašanje doktora je dozvoljeno.

"Akušrsko nasilje je nasilje bilo kakve vrste. Recimo ako se porodilje i trudnice nazivaju neprimerenim imenima, ili jednom rečju svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje. Moramo da poštujemo tu ženu koja, recimo, ne može da se napne. Moramo uzeti u obzir i da je sve individualno i da zavisi i od pacijenata ko i kako šta doživljava. Recimo, ukoliko neki doktor pacijentkinju naziva 'dušo', jednoj će to olakšati, dok će drugoj to biti potpuno neprihvatljivo", objasnila je Grujičić.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja