"TEK KAD SAM PREŠLA U PRIVATNU PRAKSU, SHVATILA SAM" Doktorka Anđelić iskrena: I ja sam se dvaput porađala, NAŠI LEKARI SU GRUBI
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"TEK KAD SAM PREŠLA U PRIVATNU PRAKSU, SHVATILA SAM" Doktorka Anđelić iskrena: I ja sam se dvaput porađala, NAŠI LEKARI SU GRUBI

Društvo -

I danas građani bruje o slučaju koji je otvorio Pandorinu kutiju, a reč je o temi ginekološko - akušerskog nasilja.

Nakon ispovesti Marice Mihajlović koja je optužila doktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje i to da je odbijao i da joj uradi carski rez zbog čega se, nakon nekoliko sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, usled čega je i preminula, saznali smo za mnogobrojne slučajeve ovog vida nasilja.

Marica Mihajlović, beba, Sremska Mitrovica
foto: Kurir televizija

Nažalost Marica nije usamljen slučaj, a sve više žena se javlja pričajući svoja iskustva i surove trenutke kroz koje su prošle onda kada su najranjivije.

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" diskutovala je doktorka Mirjana Anđelić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Prvo se osvrnula na slučaj doktora iz Sremske Mitrovice:

- Nema komentara, sve je već rečeno oko tog slučaja. Naravno da svi osuđujemo, a ja se zalažem za individualnu, ličnu odgovornost onoga ko radi svoj posao. Međutim, bitno je da izvučemo nešto iz ovoga kao društvo i da se nešto institucionalno uradi. Treba uvideti zbog čega dolazi do takvih stvari i koji je lek, šta možemo uraditi da se stanje poboljša.

Sremska Mitrovica
foto: Printscreen/OBSM

Potom je ispričala šta je naučila kada se iz državne institucije odlučila na prelazak u privatnu ginekološku kliniku:

- Radila sam u Domu zdravlja, pa sam prešla u privatnu praksu, pa sam radila kao lekar u privatnoj ginekološkoj ordinaciji. Tamo sam upučena u totalno novi svet komunikacije sa pacijentima. Potom sam prešla u privatnu bolnicu, a poslednjih devet godina radim u svojoj privatnoj praksi. Ujedno sam i majka dva sina, tako da sam bila i pacijent. Zaista sam dosta puta bila suočena sa situacijom robusnog načina komunikacije, takav je naš mentatlitet, malo grublje komuniciramo. Pogotovo u medicini, zdravstvenoj struci gde su hirurške grane, zato što su tu često ljudi pod velikim stresom, pa se nema vremena za finu i lagodnu komunikaciju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

Jedini prirodni prekid trudnoće je porođaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track