SASTANAK SA AMBASADOROM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Petković: Srbi su politički obespravljeni i trpe stalne napade!
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

SASTANAK SA AMBASADOROM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA: Petković: Srbi su politički obespravljeni i trpe stalne napade!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom, koga je upoznao sa političkom situacijom na KiM i problemima sa kojima se Srbi svakodnevno susreću zbog političke obespravljenosti, stalnih napada i pokušaja da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, a prenosi Kosovo Online.

Petković je izrazio zabrinutost zbog odluke Prištine da od 1. februara prekine platni promet sa centralnom Srbijom i ukine dinar kao sredstvo plaćanja, istakavši da se radi o posebnom vidu pritiska koji bi zasigurno vodio ka iseljavanju srpskog stanovništva sa KiM.

- Ova odluka vodi i ka obesmišljavanju i svih do sada postignutih dogovora pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, koji je jedina legalna valuta na KiM - naglasio je Petković.

On je takođe istakao da se radi o opasnom jednostranom potezu Aljbina Kurtija, koji nije samo politički problem, već pre svega socijalni i humanitarni, "sa katastrofalnim posledicama".

Direktor Kancelrije za KiM je sagovornika upoznao i sa činjenicom da su Srbi predali potpisane peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika i odbornika na severu Kosova i Metohije i da očekuju da se taj problem reši u što skorije vreme.

- Lažni gradonačelnici i odbornici izabrani su sa 3,5 odsto glasova. Do sada je prikupljeno više nego dovoljno potpisa za njihovu smenu, odnosno više od 20 odsto od ukupog broja registrovanih birača - rekao je Petković.

Srbi i Albanci, prema Petkovićevim rečima, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom, na čemu će Beograd i dalje posvećeno raditi, međutim, s obzirom na činjenicu da Aljbin Kurti iz dana u dan kreira krize, incidente i nasilje nad Srbima, proces normalizacije je pod velikim znakom pitanja.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track