PROTEST U VRANJU ZBOG AKUŠERSKOG NASILJA! Građani traže da se ženama omogući prisustvo pratioca!
Foto: Printscreen RTS

podrška trudnicama i porodiljama

PROTEST U VRANJU ZBOG AKUŠERSKOG NASILJA! Građani traže da se ženama omogući prisustvo pratioca!

Društvo -

U Vranju se danas održava protest protiv akušerskog nasilja. Građanke i građani Vranja okupili su se ispred zgrade Gradske uprave u 5 do 12 i šetali glavnom ulicom do ulaza u Zdravstveni centar.

Povod je nedavni slučaj koji je prijavila policiji porodilja iz Vranja. Ona je prijavila dvoje ginekologa Zdravstvenog centra u Vranju zbog lošeg tretmana na porođaju.

Slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvo u Vranju, a iz Zdravstvenog centra je saopšteno da je pokrenut postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje.

Građani šetnjom, kako prenosi RTS, žele da daju podršku svima koje su doživele tu vrstu nasilja, da poruče da ne treba da ćute, kao i da akušersko nasilje treba da se zaustavi. Kažu i da pozdravljaju i podržavaju sve one koji savesno rade svoj posao.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima: "Sve na svetu rodila je majka", "Renovirajte doktorsku etiku", "Da bolnice ne budu klanice".

Ispred ulaza u bolnicu građanke su predale direktorki Opšte bolnice dr Nataši Stoiljković i direktorki Doma zdravlja dr Milici Jaziković inicijativu da ženama omoguće prisustvo pratioca na porođaju.

Podsetimo, porodilja iz Vranja prijavila je policiji dvoje ginekologa Zdravstvenog centra u Vranju zbog lošeg tretmana na porođaju.

beba
foto: Ana Paunković, Ilustracija

Prema podacima iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, J. S. je prijavila ginekologe Opšte bolnice, A. Z. i A. N. koji su je 16. januara porodili, navodeći da su postupali neprofesionalno, da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom.

Porodilja je istakla da su koristili vakuum, što je imalo posledice po novorođenče. Beba, kako je ispričala za medije, ima povredu mozga, zbog čega ih, po svemu sudeći, čeka borba.

Osnovno javno tužilaštvo je naložilo da se uzme detaljna izjava od oštećene, utvrdi ko je od zdravstvenih radnika bio prisutan tokom porođaja, uzme medicinska dokumentacija o porođaju i da žena koja se porodila dostavi medicinsku dokumentaciju nakon pregleda bebe kod neuropsihijatra, po dobijenom uputu.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track