BEZ ETIAS DOZVOLE NEĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE: Ko god je obezbedi moći će nesmetano u zemlje Šengenske zone!
Foto: Dragana Udovičić, Ilustracija

novo pravilo

BEZ ETIAS DOZVOLE NEĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE: Ko god je obezbedi moći će nesmetano u zemlje Šengenske zone!

Društvo -

Ulazak u zemlje Evropske unije biće drugačiji od maja sledeće godine! Na listi zemalja čijim stanovnicima će biti potrebna ETIAS putna dozvola, ukoliko žele da posete neku od članica EU i/ili šengenskog prostora se osim Srbije, nalaze i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, ali i Severna Makedonija, kao i Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Eemirati i Kanada, te druge zemlje.

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) je novina koja se možda i neće svideti stanovnicima naše zemlje, budući da će biti neophodno pribaviti dozvolu za putovanja na teritoriju Evropske unije i zemalja šengenskog prostora.

Moskva, Aerodrom Šeremetjevo, Aerodrom, Šeremetjevo, sheremetyevo
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Predviđeno je da svako ko obezebdi ETIAS putnu dozvolu može nesmetano da posećuje zemlje Šengenske zone, njih 27, kao i Kipar, Bugarsku i Rumuniju.

Prema trenutno aktuelnim informacijama, koje navodi “Visaguide.world” ETIAS sistem će početi da se primenjuje u maju 2025. godine.

U takozvanom prelaznom periodu nije obavezno prijavljivanje za ETIAS putnu dozvolu.

Rok važnosti ETIAS putne isprave će biti tri godine. Za sve to vreme će putnicima, koji blagovremeno pribave ovaj dokument, biti omogućeno da prema aktuelnim pravilima putuju u zemlje Šengenske zone, uz uslov da njihov pasoš bude validan u tom periodu, naravno.

pasoš
foto: Shutterstock

Zašto ETIAS?

Nekoliko je razloza zbog kojih je uvedena ETIAS putna isprava, a kao jedan od njih navodi se činjenica da ljudi često krše trenutno aktuelne propise o dužini boravka u zemljama EU i šengenskog prostora. Naime, trenutno aktuelno pravilo jeste da je omogućen boravak u trajanju do 90 dana, ali u periodu od šest meseci, pa oni koji se oglušuju o to pravilo neretko borave duže na teritoriji tih zemalja.

Zahvaljujući uvođenju ETIAS putne isprave, to bi trebalo da bude sprečeno, kao i ulazak na teritoriju tih zemalja za osobe koje imaju krivični dosije.

Još jedan od ciljeva uvođenja ovog sistema kontrole jeste i poboljšanje bezbednosti unutar teritorije EU i šengenskog prostora, te sprečavanje ilegalne imigracije, ali i ograničavanje rizika koji se tiču javnog zdravlja.

Aerodrom, Aerodrom Nikola Tesla
foto: Shutterstock

Pribavljanje ETIAS putne dozvole

Na listi zemalja čijim stanovnicima će biti potrebna ETIAS putna dozvola ukoliko žele da posete neku od članica EU i/ili šengenskog prostora se osim Srbije, nalaze i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, ali i Severna Makedonija, kao i Velika Britanija, Sjedinjene Američke države, Ujedinjeni arapski emirati i Kanada, te druge zemlje.

Tek oko deset minuta će biti potrebno za popunjavanje formulara, što ETIAS putnu dozvolu svrstava u prilično jednostavne za pribavljanje, a formular će biti dostupan online.

Nakon pribavljanja ovog dokumenta putnicima će biti dozvoljeno da uđu na teritoriju evropskih zemalja koje su u sistemu i da u nekoj od njih ostanu do 90 dana i to u periodu od šest meseci.

Postoje i slučajevi kada neće biti potrebno pribavljanje ETIAS putne dozvole, o čemu smo pisali ranije.

Cena

Svi koji su stariji od 18 godina će, prema trenutno aktuelnim informacijama, prilikom pribavljanja ETIAS putne dozvole biti u obavezi da plate taksu u iznosu od 7 evra, dok će oni mlađi od 18 i stariji od 70 godina biti oslobođeni plaćanja.

Plaćanje će biti omogućeno online i to uz korišćenje debitne ili kreditne kartice.

U slučaju da odgovor bude potvrdan, putnici dobijaju informacije o tome na mejl i to nakon svega par minuta. Ali ako iz bilo kog razloga sistem posumnja u prijavu, putnik će morati da pričeka oko 72 sata da bi dobio odgovor.

Ukoliko iz bilo kog razloga bude bilo potrebe da prijavu u sistem pregleda organ koji je nadležan, putnici na odgovor mogu da čekaju najviše 96 sati. Upravo zato se savetuje dodatna mera opreza u vidu blagovremenog prijavljivanja za pribavljanje ETIAS putne dozvole.

Treba imati na umu i to sa se ovaj dokument može koristiti kako za turističke posete odabranoj zemlji, tako isto i za poslovna putivanja, ali i za tranzit. Međutim, ne treba zaboraviti da pribavljanje ETIAS putne dozvole nije garant da će nekom biti zaista dozvoljen ulazak na teritoruju neke od zemalja EU ili šengenskog prostora, budući da finalnu odluku o tome donose ovlašćena lica na samoj granici.

(Kurir / Ona.rs)

Bonus video:

03:32

O SRPSKOJ PETICIJI ZA UKIDANJE VIZA mogao bi da raspravlja i BRITANSKI PARLAMENT? Evo šta je PRESUDNO da bi se zahtev prihvatio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track