BOJKOT U BEOGRADSKOM VRTIĆU! CELA GRUPA IZOSTALA SA NASTAVE: "Deca su PRETUŽNA, jer OMILJENOJ vaspitačici nisu produžili ugovor!"
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

revolt

BOJKOT U BEOGRADSKOM VRTIĆU! CELA GRUPA IZOSTALA SA NASTAVE: "Deca su PRETUŽNA, jer OMILJENOJ vaspitačici nisu produžili ugovor!"

Društvo -

Roditelji 23 predškolaca iz vrtića "Vesna", koji pripada predškolskoj ustanovi "11. april" u Beogradu, juče nije poslalo svoju decu u vrtić u znak bojkota jer vaspitačici te grupe N. K. nije produžen ugovor o radu, nakon što je otišla u penziju.

Roditelji dece kažu za Kurir da su se na taj korak odlučili iz protesta jer njihove želje da sačuvaju kontinuitet u odgoju i vaspitanju svojih mališana koji su za dotičnu vaspitačicu jako vezani, nisu naišle na razumevanje PU "11. april".

Oni su, navode, tu ustanovu u više navrata molili da vaspitačica ostane u vrtiću do maja meseca preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

vrtić, deca, obdanište
foto: Shutterstock

- Naša deca u septembru kreću u školu, a većina grupe je zajedno sa svojim vaspitačicama od druge godine. Deca su se srodila sa njima. Vapsitačice ih znaju u dušu i deca su oduševljena njima. Kada smo u oktobru prošle godine shvatili da jedna od njih ide u penziju 8. februara jer je ispunila uslove, obratili smo se PU računajući naivno da ćemo naići na razumevanje i da će nam izaći u susret i produžiti joj ugovor. S obzirom da se praktično predškolski period računa do maja meseca, jer posle idu raspusti, verovali smo da nije veliki problem da je puste još nekoliko meseci da isprati svoju grupu - priča za Kurir jedan od roditelja (ime poznato redakciji).

Roditelji su se, kako navodi, prvim mejlom obratili predškolskoj ustanovi još u decembru:

- Niko nam nije odgovorio. Zvali smo i telefonom, a onda su nas obavestili da navodno nemaju zakonski osnov da je zadrže. Mi smo ih mejlom, iako ubeđebni da to zapravno vrlo dobro znaju, obavestili da je to moguće preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Roditelji su se, kako priča naš sagovornik, obratili i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, kao i Ministarstvu prosvete, a u obe ustanove su im poručili da zakonska mogućnost postoji, ali da je to u nadležnosti same predškolske ustanove.

- Deca su jako tužna što se nisu na pravi način oprostili od vaspitačice. I ona je isto. Vaspitačica bi stvarno volela da je ostala još koji mesec dok deca ne odu. Iz tog razloga odlučili smo se da jedan dan bojkotujemo i ne odvedemo decu u vrtić. Svi smo bili složni zbog naše dece. Cela grupa se složila. U vrtić je došlo samo jedno dete čiji roditelji stvarno nisu imali kome da ga povere ne čuvanje - kaže naš sagovpornik i dodaje da ne veruje da išta više može da se uradi jer je u vrtić već došla nova vaspitačica, te da će deca normalno krenuti u vrtić.

U PU "11. april" juče nismo mogli da dobijemo komentar direktorke Jelene Dubljević već su nas iz te ustanove uputili na Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Bonus video:

02:28

DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO! Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja