ČAK 105 ZATVORENIKA POBEGLO IZ LOGORA U NIŠU: Na podu BODLJIKAVA ŽICA, nedostatak sna ih vodio DO LUDILA! Osveta je bila STRAVIČNA
Foto: Youtube/Printscreen

istorijsko bekstvo

ČAK 105 ZATVORENIKA POBEGLO IZ LOGORA U NIŠU: Na podu BODLJIKAVA ŽICA, nedostatak sna ih vodio DO LUDILA! Osveta je bila STRAVIČNA

Društvo -

U logoru "Crveni krst" u Nišu je pre 82 godine, 12. februara 1942. godine, organizovano prvo uspešno bekstvo zatvorenika iz nemačkog nacističkog logora. Čak 105 zatvorenika je pobeglo u partizane što je do tada bilo nezamislivo, te se ovo smatra jedinstvenim događajem u Evropi porobljenoj od strane sila Osovine.

Logor "Crveni krst", poznat i kao "Lager Niš" je bio koncentracioni logor lociran u industrijskoj zoni grada Niša u Srbiji. Njime su upravljali Nemci tokom Drugog svetskog rata. Logor je bio smešten u neposrednoj blizini železničke stanice "Crveni krst" u Nišu, u zgradama koje su do okupacije služile kao vojni magacin.

Drugi svetski rat, nemačka vojska, Hitlerova vojska
foto: Printscreen YouTube/CBS This Morning

Logor se sastojao od centralne zgrade zatvora, tri pomoćne zgrade, četiri stražarske kućice, dve kule osmatračnice i dva tornja. Centralna logorska zgrada ima dva sprata i potkrovlje na kom se nalazilo 20 samica. U prizemlju se nalazio sto i klupe kao i seno na kome su logoraši spavali. U potkrovlju je bilo 20 samica, a u nekima od njih je pod bio pokriven bodljikavom žicom. Logoraši su tu mogli samo da stoje i nikako nisu mogli da spavaju. Nedostatak sna ih je vrlo često dovodio do ludila.

Procenjuje se da je oko 30.000 ljudi prošlo kroz ovaj logor, od kojih je 12.000 ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi drugi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore širom Evrope. Žrtve logora su bili simpatizeri pokreta otpora, komunisti, Jevreji i Romi. Više od 300 srpskih Roma je ubijeno u kampu.

Zatvorenici su ovde boravili u strašnim uslovima i posle sve veće torture i streljanja logoraša 12. februara 1942. usledilo je bekstvo 105 zatvorenika.

Aušvic, Logor, Jevreji, Holokaust
foto: Profimedia

Feldkomandant u Nišu, uz saglasnost vojnoupravnog komandanta Srbije, naredio je da se za 11 ubijenih stražara u znak odmazde prvo streljaju zatvorenici iz logora i iz zatvora. Nekoliko dana kasnije, 17. februara, iz kaznenog zavoda streljano je 584 zatvorenika, zatim svi Jevreji muškarci i jedan broj Roma. Tako je tada u Nišu streljano ukupno 850 lica. U logoru je ostalo samo oko 150 zatvorenika.

Logor je do bekstva bio opasan bodljikavom žicom, a posle bekstva je ceo kompleks preventivno ograđen visokim zidom.

Zgrade logora sačuvale su autentični izgled, obeležene su spomen-obeležjima i pretvorene u memorijalni muzej "12. februar" 1967. godine.

I danas se još uvek na zidu mogu videti autentnične poruke koje su logoraši ispisivali.

Kompleks nekadašnjeg koncentracionog logora "Crveni krst" u Nišu utvrđen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Bonus video:

04:35

USTAŠE MI POBILI RODITELJE, BRAĆU I SESTRU, KRIO SAM SE U KOLIBI! Jeziva ispovest Mraovića: Odveli su me sa 7 godina U LOGOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track