"ŠTO VIŠE STOKE, TO VIŠE ŽENA - JEDNA VREDI OKO 15 KRAVA" Ema upoznala ljude Masai plemena: Zbog jednog verovanja NOSE CRVENU BOJU
Foto: TikTok/paunovicemaa

"ŠTO VIŠE STOKE, TO VIŠE ŽENA - JEDNA VREDI OKO 15 KRAVA" Ema upoznala ljude Masai plemena: Zbog jednog verovanja NOSE CRVENU BOJU

Društvo -

Kenija je dom plemena Masai, koje je poznato po svojoj jedinstvenoj kulturi i plemenskom oblačenju.

Emilija Paunović jedna od travel blogerki u Srbiji koja je posetila više od 40 zemalja susrela se i sa ovim plemenom te upozala neke od njihovih običaja.

Korisne informacije i savete o putovanjima objavljuje i na svom TikTok profilu, te je sada sa pratiocima podelila i ovo zanimljivo iskustvo.

"Što više krava imaju, to više žena mogu imati. U pitanju je Masai pleme, jedno od najstarijih afričkih plemena. Žive u kućama koje žene grade od blata, drveta i izmeta stoke. Nakon venčanja žena u narednih 40 dana mora da sagradi kuću i u tome joj niko od muškaraca ne pomaže.

Jedini zadatak muškarca je da vodi krave na ispašu, da štiti svoju porodicu, selo i stoku od divljih životinja.

Ema Paunović
foto: TikTok/paunovicemaa

Masai ratnika nikada nećete videti bez koplja, dok žene idu po vodu, održavaju domaćinstvo, prave nakit i brinu o deci. Deca Masai plemena ulaze u svet odraslih obredom obrezivanja. Ova intervencija se obavlja bez anestezije, nema suza jer dečaci ne smeju pokazati da ih boli. U kulturi Masai plemena velika je sramota pokazati da ste slabi. Kada se obrezivanje završi muškarci oblače crnu odeću, kao znak da su stupili u svet odraslih.

Otac može izabrati muža svoje ćerke dok je ona još dete. To je uglavnom neki dosta stariji muškarac.

Ema Paunović
foto: TikTok/paunovicemaa

Masai muškarci su poligamisti. Za oni koji imaju imnogo žena kažu da su bogati jer mora imati mnogo stoke da bi platio cenu za svoju buduću suprugu. Prosek je oko 15 krava. Čoveka koji ima manje od 50 grla smatraju siromašnim.

Zanimljivo je da muškarac koji najviše skoči može oženiti najlepšu devojku koja se dovodi iz drugog sela. Oni su poznati po nakitu, te muškarci i žene izdužuju ušne resice stavljajući na njih duge i teške naušnice. Nose uglavnom odeću crvene boje jer veruju da ova boja plaši lavove", ispričala je Emilija.

Bonus video:

11:44

NA SEVERU ALBANIJE ŽIVI PLEME HOTI, DIREKTNI POTOMCI NEMANJIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track