STRAHINJA I ANĐELA SU MEĐU 120 NAJBOLJIH MLADIH NAUČNIKA U SRBIJI: Naša deca su osvojila 194 medalje na međunarodnim takmičenjima
Foto: Fondacija 1%

mladi naučnici

STRAHINJA I ANĐELA SU MEĐU 120 NAJBOLJIH MLADIH NAUČNIKA U SRBIJI: Naša deca su osvojila 194 medalje na međunarodnim takmičenjima

Društvo -

U organizaciji Fondacije 1% 30. januara slavio se uspeh najuspešnijih mladih naučnika Srbije koji su u prethodnoj 2023. godini osvojili medalje na međunarodnim naučnim olimpijadama i naučno-istraživačkim takmičenjima u prirodnim i društvenim naukama.

U 2023. godini 120 osnovaca i srednjoškolaca je osvojilo ukupno 194 medalje na međunarodnim takmičenjima, a Fondacija 1% je sve naše mlade naučnike nagradila novčanim nagradama za postignute rezultate, kao podršku u daljem radu i edukaciji.

Fondacija 1% svake godine tradicionalno organizuje svečanu dodelu nagrada najuspešnijim mladim naučnicima koji su osvajali medalje na međunarodnim naučnim olimpijadama i naučno-istraživačkim takmičenjima u prirodnim i društvenim naukama.

Među nagrađenim mladim naučnicima su i Strahinja Trivković i Anđela Zorić koji su bili među 120 nagrađenih učenika čiji se rad i trud isplatio i na ovaj način, i pohvalio.

Strahinja Trivković
foto: Strahinja Trivković

Strahinja je učenik trećeg razreda u Trećoj beogradskoj gimnaziji i osvojio je bronzanu medalju na Svetskoj geografskoj olimpijadi, srebrnu medalju na takmičenju iz javnog govorništva na engleskom jeziku i srebrnu medalju na STEMCO međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Kaže da je upoznao dosta mladih ljudi, budućih inovatora i naučnika kroz ovaj proces i ističe da naša zemlja, kada je znanje i sposobnost u pitanju, i te kako ima šta da ponudi.

- Znanje je oduvek bilo kul, a danas možemo i da vidimo kako je čak 120 mladih inovatora i naučnika na ovom događaju dobilo nagradu, a znamo da se taj broj povećava. Srbija donosi fantastične mlade ljude što rezultati na takmičnjima i pokazuju, poručuje Aleksa.

Anđela je takođe učenica trećeg razreda Treće beogradske gimnazije i ove godine je na međunarodnim takmičenjima osvojila srebrnu medalju na STEMCO olimpijadi u oblasti hemije, i na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika osvojila je srebrnu medalju u oblasti životne sredine.

- Svakako da ova takmičenja i pripreme oduzimaju dosta vremena, ali kada nešto voliš da radiš i kada te to interesuje to nije problem. Nakon nekog vremena može da postane dosadno, izgubi se motivacija, ali smo kroz takmičenja, u Centru za talente i na događajima kao što je ovaj, upoznali mnogo ljudi sa sličnim interesovanjima koji nas uvek motivišu. Međusobno pišemo poruke da li smo završili radove, kako napredujemo, čujemo se sa mentorima... tako da mislim da je ovo zajednica koja motiviše svoje članove motiviše. Sam rad i sve žrtve se uvek na kraju isplate, poručila je Anđela.

Na svečanoj dodeli nagrada pored mladih ljudi, njihovih roditelja i prijatelja, ovaj događaj takođe okuplja saradnike, prijatelje, donatore i predstavnike partnerskih kompanije.

Ove, kao i prošle godine, generalni pokrovitelj Fondacije 1% - dodele nagrada, kao i samog događaja je kompanija DP Lux grupa koja svesrdno pomaže mladim talentima u vidu novčanih nagrada.

Kurir.rs/ žena.blic.rs/ Prenela: A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track