TEMPERATURA 39, BOLE KOSTI! Ljude masovno obaraju slični simptomi i sve liči na koronu: U ovom slučaju se OBAVEZNO JAVITE LEKARU
Foto: Dom zdravlja ''Dr Milenko Marin''

TEMPERATURA 39, BOLE KOSTI! Ljude masovno obaraju slični simptomi i sve liči na koronu: U ovom slučaju se OBAVEZNO JAVITE LEKARU

Društvo -

Boli svaka kost u telu, temperatura danima ne spada ispod 39, kašalj, kijanje, malaksalost… Na takve simptome se mnogi žale u poslednje vreme, pa kažu da se osećaju kao da ih je brzi voz pregazio i onda kad konačno uspeju da se dignu iz kreveta posle više dana bolesti.

O čemu se radi i čime je u tom slučaju najbolje se voditi, priča Danilo Bulatović, lekar opšte medicine.

Vladaju respiratorni virusi

Kako kaže, u ovo doba godine su zbog suvog i hladnog vazduha, kao i zbog toga što znatno više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, aktuelni respiratorni virusi.

"Neki od najučestalijih kod nas su respiratorni sincicijalni virus, korona virus i naravno virus influence i parainfluence", navodi on.

Simptomi korone

Aktuelni simptomi mnoge su podsetili baš na koronu, posebno one prve nalete pandemije kad su tegobe bile jako izražene.

"U poslednjih par meseci se uočava slabljenje patogenosti kovid infekcije, ali dijapazon simptoma je širi. Na kovid se sada može posumnjati i kada pacijenti dolaze sa gastrointestinalnim tegobama (dijareja, mučnina, povraćanje), respiratornim tegobama u vidu curenja iz nosa, nazalne kongestije (začepljenosti nosa), kašlja, bolova u grlu ili crvenila u očima, kao i kod pacijenata samo sa generalizovanim simptomima virusne infekcije – temperaturom, malaksalošću, preznojavanjem, a sve češće i vrtoglavicama".

bolest, prehlada, grip, virus
foto: Shutterstock

Virus gripa

Ipak, u ovo vreme, kao i ranijih godina, najizraženiji je virus influence, kaže sagovornik. Uglavnom je to ono što nas tako jako slomi.

"U Srbiji prvi importovani slučajevi (osobe koje su doputovale iz inostranstva) počinju krajem novembra ili početkom decembra, dok prvi domicilni slučajevi (zaraženi je osoba koja nije boravila u inostranstvu) počinju krajem decembra, a epdiemija je u jeku do marta/aprila. Karakteristični simptomi gripa su temperatura do 40 stepeni Celzijusa, izražena malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima, dok se javljaju i začepljenost i curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u grlu i kašalj… Moguće je da se jave povraćanje i dijareja, ali su ovi simptomi češći kod dece nego kod odraslih", kaže doktor Bulatović.

Vakcina

A kao i za mnoge druge zdravstvene tegobe, rešenje je tu – vakcina protiv gripa.

"Vakcine protiv tipova A i B influence koji su u Srbiji zastupljeni su dostupne svake godine. U državnim domovima zdravlja su dostupne Torlakova TorVaxFlu i četvorovalentne vakcine proizvođača Abot iz SAD, dok je u privatnim ustanovama dostupna i francuska četvorovalentna vakcina proizvođača Sanofi-Aventis", kaže lekar.

Sagovornik kaže da je u slučaju pojave temperature, curenja iz nosa, bolova u grlu, glavobolje, crvenila očiju, malaksalosti, kašlja… najbolje javiti se lekaru opšte prakse koji će na osnovu simptoma indikovati brzi antigenski test na influencu A i B ili kovid 19.

korona, vakcina
foto: Shutterstock

Rešenje u jednoj tableti?

"Od ove godine su u Srbiji dostupni antivirotici najnovije generacije – Xofluza (Baloxavir marboxil) koji se primenjuju u vidu jedne doze, tj. samo jedne tablete. Terapija je efikasna samo ako se ordinira u prvih 72 časa od pojave simptoma, a optimalno u prva 24 časa", navodi lekar.

On se osvrnuo i na standardnu proceduru što se lečenja tiče.

"Od terapije se savetuje povećan unos toplih napitaka (čajeva, supica), odmor, mirovanje, suplementacija vitaminom C, D, sinkom i selenom, terapija za bolove ili obaranje temperature u vidu ibuprofena od 400 mg ili paracetamola od 500 mg na svakih pet, šest sati", naveo je doktor.

Kad ići kod lekara?

Na kraju, doktor Bulatović govori i kada se treba obavezno javiti lekaru.

"Lekaru se obavezno treba javiti ukoliko osetite kratak dah, bolove u grudima, temperaturu koja ne prolazi uz terapiju ili prelazi 39,5 C. Posebnu pažnju treba da obrate i trudnice, naši stariji sugrađani, zatim osobe sa poremećajima imuniteta, onkološki pacijenti, kao i hronični srčani ili plućni bolesnici, pacijenti sa insuficijencijom jetre ili bubrega", zaključio je lekar.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

01:14

JESEN DONOSI BOLOVE U KOSTIMA, PA ČAK I DEPRESIJU Nada Macura savetuje: Bakterije i virusi žele da prežive pa ulaze u nas!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track