SRBI SU UBIJANI REDOM! ŽENE, DECA I STARCI! ZATIRANE SU ČITAVE PORODICE: Film "Garavice", jezivo svedočenje o USTAŠKIM zločinima
Foto: Arhiva

svedočanstvo

SRBI SU UBIJANI REDOM! ŽENE, DECA I STARCI! ZATIRANE SU ČITAVE PORODICE: Film "Garavice", jezivo svedočenje o USTAŠKIM zločinima

Društvo -

Dokumentarni film "Garavice" neprocenjivo je svedočanstvo o stradanju desetina hiljada pravoslavnih Srba u Bihaćkoj Krajini.

Garavice, Patrijarh Porfirije
foto: SPC

Nekoliko stotina zainteresovanih do poslednjeg mesta ispunilo je Malu salu beogradske MTS Dvorane u kojoj je premijerno prikazivan dokumentarni film "Garavice" autora Dragana Radovića iz fondacije "Zaboravljeni korijeni".

Veliki broj gledalaca i stojeći je pratio film – svedočanstvo o stradanju srpskog pravoslavnog naroda u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu u Drugom svetskom ratu. O filmu je besedio Njegova Svetost Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije.

Garavice, Patrijarh Porfirije
foto: Srpska Pravoslavna Crkva

Autor je razotkrio nepoznatu i dugo skrivanu istinu filmom koji je bazirao na više od 3.000 dokumenata (sudskih presuda, zapisnika sa saslušanja, izveštaja, proglasa…), kao i živoj reči 27 preživelih svedoka, od kojih u filmu govori njih 15. Film je neporecivo svedočanstvo o stradanju desetina hiljada srpskih mučenika u čijim surovim sistematskim likvidacijama nisu učestvovali samo odrasli muškarci, muslimanske i hrvatske ustaše, nego često i članovi njihovih porodica. Garavice kod Bihaća su mesto velikog stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, stratiše o kojem se nije govorilo i o kojem, nažalost, malo znamo.

Beogradskoj premijeri prisustvovali su i preživeli svedoci zločina opisanih u filmu: Mićo Kovačević, Žarko Gluvajić i Mićo Kopanić sa svojim porodicama.

- U Garavicama, mestu u zaleđu Bihaća, stratištu nedužnih, po kojem je nazvan ovaj film, a gde je u grupama dovođen srpski narod iz Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i drugih mesta tog podneblja da bezdušno bude likvidiran. Ubijani su redom: žene, deca, starci. Zatrte su čitave porodice, a jedini greh im je bio: srpsko ime i vera pravoslavna. Naročito je, za mene, potresna činjenica da su večeras sa nama i tri preživela svedoka ovih zločina biblijskih razmera, ali svedoka koji celi svoj život nose krst stradanja i slavu vaskrsenja, nevinih žrtava iz roda našeg, ali i svih onih iz jevrejskog i romskog naroda kojima je dodeljen zajednički Aveljev usud - rekao je njegova Svetost, patrijarh SPC Porfirije, posebno se zahvalivši Miću Kovačeviću, Žarku Gluvajiću i Miću Kopaniću koji su bili prisutni na projekciji.

Dragan Radović
foto: SPC

Autor dokumentarca Dragan Radović potrošio je tri godine svog života kako bi snimio svedočanstvo o zločinima hrvatskih i muslimanskih ustaša nad srpskim civilima, piše hroničar i novinar Trifko Ćorović. Za potrebe filma prešao je preko 50.000 kilometara. Po struci je inženjer elektrotehnike, zaposlen u jednoj firmi, a film je snimio u slobodno vreme žrtvujući da ne bude sa svojom suprugom i decom.

Autor je novac koji je naknadno dobio kao podršku iskoristio da film prevede na grčki, engleski, ruski, kineski, nemački, italijanski, francuski i španski jezik. Da li će film biti prikazivan na televizijama? Dragan Radović ga nudi potpuno besplatno. Do njega nije, a videćemo da li je TV kućama sa nacionalnim frekvencijama i dalje prioritetniji rijaliti program od istine i edukacije novih generacija. Želja autora je da dokumentarni film "Garavice" postane obavezni deo školskog programa, a njegov cilj je da podstakne i druge ljude da snime svedočanstvo o mukama srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Garavice, Patrijarh Porfirije
foto: Srpska Pravoslavna Crkva

Kako dalje piše novinar Trifko Ćorović, autor je obišao svako stratište, snimio svaki spomenik, za svaki zločin probrao i predstavio arhivsku građu i svedočanstva. Uhvatio je poslednji momenat kako bi razgovarao sa 15 preživelih svjedoka tih strašnih zločina. Najmlađi od njih je rođen 1938. godine. Film je poučan, sa mnoštvom podataka, svedočanstava i sa vrlo analitičnim zaključcima. Jedan ugledni istoričar, profesor na Beogradskom univerzitetu je u neformalnom razgovoru nakon premijere rekao “ovo je mogao samo o svom ruhu i kruhu da iznese pojedinac i uradio je to mnogo bolje nego što bi to uradila bilo koja instutucija, jer je radio srcem, bez kompromisa i uticaja modernih političkih trendova.”

Kurir

04:35

USTAŠE MI POBILI RODITELJE, BRAĆU I SESTRU, KRIO SAM SE U KOLIBI! Jeziva ispovest Mraovića: Odveli su me sa 7 godina U LOGOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track