"DECA SE MOGU ZARAZITI I PREKO IGRAČAKA" Ovako se PRENOSE male boginje: Lekar objasnio kako se zaštititi - ovo su PRVI SIMPTOMI
ilustracija, Foto: Shutterstock

"DECA SE MOGU ZARAZITI I PREKO IGRAČAKA" Ovako se PRENOSE male boginje: Lekar objasnio kako se zaštititi - ovo su PRVI SIMPTOMI

Društvo -

Male boginje su veoma zarazne, prenose se kapljičnim putem ili preko ruku koje su zagađene sekretom. To se kod dece događa najviše u vrtiću, jer oni diraju nos koji curi, a mogu se zaraziti i preko igračaka, objašnjava pedijatar dr Saša Milićević.

Kako dodaje dr Milićević, takođe se može preneti preko samog osipa, odnosno dodirom.

- Morbile su zapravo najzaraznija osipna groznica koja postoji kod dece. Što se mere prevencije tiče, trebalo bi deci davati što više vitamina, da miruju. Vrlo je važan taj epidemiološki podatak, da ako se zna da neko ima morbile u vrtiću, da dete ne treba slati u kolektiv. Što se maski tiče, mislim da deca ne bi trebalo da ih nose, bar ne sada, ali ruke treba da peru češće. Ona deca koja su vakcinisana, ona nisu u riziku, objašnjava on.

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

- MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu), navodi se na sajtu Graadskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Simptomi malih boginja

Kako objašnjava dr Saša Milićević, simptomi malih boginja su slični prehladi.

- Prvi simptomi mogu biti temperatura, malaksalost, curenje iz nosa, često budu oči crvene i dete odbija da jede. To u početku liči na bilo koju respiratornu infekciju, na bilo koji virus. I onda se tek posle toga pojavljuje ospa koja se obično pojavljuje iza ušiju, pa se spusta dole. Dete izgleda kao kada bi se slikarska četkica umočila u crvenu boju i dete se porpska time. Mališani dobijaju izraz takotvane "plačne maske", oči budu crvene, lice bude osuto tim promenama, i dete deluje tužno, objašnjava dr Milićević.

Kurir.rs/Telegraf

Preneo: M. N.

Bonus video:

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track