ZAŠTO SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST?! Pedijatar otkrio: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!
Foto: Shutterstock

kurir televizija

ZAŠTO SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST?! Pedijatar otkrio: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!

Društvo -

Sa Instituta za majku i dete je potvrđeno da su još dva deteta obolela od velikog kašlja i da se nalaze na bolničkom lečenju na odeljenju za lečenje plućnih bolesti.

Deca su u dobrom stanju nakon što su prošla težak period na mehaničkoj ventilaciji.

Novinar Kurira Saša Dobrijević je prvo odgonetnuo koliko traje sam period lečenja:

02:12

ZAŠTO SE VRATILA ZABORAVLJENA BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!

- Obično šest nedelja traje period izlečenja, ali ga nekako zovu bolest koja traje sto dana. Glavno pitanje se postavlja, da li smo izgubili, odnosno deca, imunitet, pa nam se vratila ova maltene iskorenjena bolest.

Odgovore je pronašao kod sagovornika dr Saše Milićevića, pedijatra.

- Imunitet naše dece je generalno u blagom padu u odnosu na prethodne godine, a sigurno je i "lockdown" uticao jer deca nisu u kontaktu sa različitim klicama i virusima. Njima imunitet miruje, i tako se ulenji. To je jedan od razloga, a drugo danas ima mnogo virusa, pa mladi organizam ne može da se bori protiv svega. Sada su virusi disajnih puteva, pa stomačni, morbile, varičela, veliki kašalj... Organizam jednostavno ne može da se bori, on se prosto zbuni i ne može da se podeli.

Potom je pričao o kolektivnom imunitetu:

- Poremetili smo kolektivni imunitet, ali i taj imunološki bedem koji štiti svu decu, ali i nas odrasle, ali pogotovo onu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da se vakcinišu, recimo, protiv velikog kašlja. Kada poremetimo taj imunološki bedem, događaju se ovakve situacije. Da smo to imali redovno, kako je kalendar pokazivao, ova bolest bi ostala arhaična, ali jer smo poremetili ritam vakcinisanja, onda se sada javlja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

09:16

AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE! Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track