FAKULTETI DOBILI PREPORUKE MINISTARSTVA PROSVETE: Evo ko odlučuje da li će 10 fakulteta odustati od poskupljenja školarina!
Foto: Zorana Jevtić

neizvesno

FAKULTETI DOBILI PREPORUKE MINISTARSTVA PROSVETE: Evo ko odlučuje da li će 10 fakulteta odustati od poskupljenja školarina!

Društvo -

Nakon najave da je deset fakulteta Univerziteta u Beogradu povećalo cene školarina od 3.000 do 18.000 dinara, Ministarstvo prosvete dalo je preporuku visokoškolskim ustanovama da ne povećavaju cene školarina za narednu školsku godinu!

Podsetimo, školarine su povećali Eloktrotehnički, Rudarsko-geološki fakultet, FON, Šumarki, Ekonomski, Filološki, Učiteljski, Defektološki, Veterinarski i Fakultet za fizički hemiju.

Povećanje su najavili Matematički i FPN, ali je FPN doneo odluku da neće povećavati cene školarina.

dekan Geografskog fakulteta, Dejan Filipović
foto: Geografski fakultet

Prorektor za nastavu Beogradskog Univerziteta prof. dr Dejan Filipović rekao je za Kurir da su preporuku Ministarstva prosvete prosledili fakultetima.

- To moraju da preispitaju saveti pojedinačnih fakulteta. Dobili smo tu preporuku Ministarstva prosvete i prosledili je fakultetima. Sada je na fakultetima da više šta će uraditi. Univerzitet nema ništa sa tim. Ukoliko dođe do promena fakulteti će nas obavestiti, a kada budemo raspisali konkurs biće navedene cene školarina - naveo je Filipović.

Senat BU nedavno je usvojio i Politiku upisa studenata za školsku 2024/25. godinu, kvote za upis brucoša slične su kao i prethodnih godina, a osnovne akademske studije ove godine će moci da upišu 15.203 buduca studenta. Planirano je da iz budžeta bude finansirano 9.778, a 5.425 će biti samofinansirajućih, ali konačnu odluku doneće Vlada Srbije. Trka za indeks u prvom upisnom junskom roku počinje prijavom i predajom dokumenata od 19. do 22. juna, dok će prijemni ispit biti održan od 24. do 28. juna.

Bonus video:

01:23

NIŠ: NAJSTARIJA STUDENTKINJA UPISALA TREĆI FAKULTET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track