KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE OTVOREN JE DO 31. MARTA: Biti vojnik je najčasniji poziv! Brojne su prednosti vojnog obrazovanja!
Konkurs za upis u vojne škole otvoren je do 31. marta, Foto: Nenad Kostić

siguran posao

KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE OTVOREN JE DO 31. MARTA: Biti vojnik je najčasniji poziv! Brojne su prednosti vojnog obrazovanja!

Društvo -

Ispunio sam svoj dečački san! Odmalena sam bio na aerodromu jer je član moje porodice pilot, gledao sam avione, helikoptere... Najlepši deo dosadašnje obuke je bilo letenje još na selekciji za upis na Vojnu akademiju, a u četvrtoj godini nas čeka letenje, i to je definitivno najlepša stvar u našem školovanju! Biti u vojsci je jedan od najčasnijih poziva, ispričao je za Kurir Luka Labović (22), kadet treće godine Vojne akademije na studijskom programu vojno vazduhoplovstvo!

Pilot je jedno od najatraktivnijih zanimanja današnjice, ali ono svakako traži i poseban tip ljudi! Prijemni za upis na studijski program vojno vazduhoplovstvo na Vojnoj akademiji nešto je teži i kompleksniji od prijemnog za ostale studijske programe. Labović je uspeo da se upiše na ovaj studijski program, iako dolazi iz civilstva, završio je gimnaziju "Patrijarh Pavle".

- Potrebno je dosta odricanja, ali ovo je jedan od najčasnijih poziva, ako ne i najčasniji. Najteži deo školovanja mi je bilo logorovanje na Krivulu, zadesilo nas je loše vreme, pod šatorima smo bili u blatu. Ali i to smo izdržali, a najlepši deo je bilo letenje još na selekciji. Imamo još nekoliko meseci do odlaska na Batajnicu i onda kreće ono zbog čega smo došli, da letimo! - naveo je Labović i dodao:

Kadet Luka Labović
Kadet Luka Labovićfoto: Nenad Kostić

- Imamo i vannastavne aktivnosti, a pored dosta sportskih sekcija imamo i folklornu, vazduhoplovnu, muzičku, sekciju besedništva. Imamo sportski centar, koji koristimo redovno.

Vojna Akademija, Vazduhoplovstvo
foto: Nenad Kostić

Činjenice / Studijski programi

  1. Kopnena vojska
  2. Vojno vazduhoplovstvo
  3. Vojnoelektronsko inženjerstvo
  4. Vojnomašinsko inženjerstvo
  5. Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite
  6. Vojnosaobraćajno inženjerstvo
  7. Ekonomija odbrane

Konkurs u toku

Nemanja je dosanjao svoj san, a svi oni koji maštaju o tome da postanu oficiri i podoficiri Vojske Srbije još uvek imaju vremena da se prijave na konkurs za upis u vojne škole, koji je otvoren do 31. marta 2024. godine. Ovogodišnjim konkursom predviđen je upis 185 budućih kadeta Vojne akademije, 25 kadeta Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, 110 učenika Vojne gimnazije - od kojih 80 za opšti, 20 za vazduhoplovni smer, pet za prijem u drugi i pet za prijem u treći razred opšteg smera i 75 učenika Srednje stručne vojne škole "1.300 kaplara".

Vojna Akademija, Vazduhoplovstvo
foto: Nenad Kostić

Činjenice / Važni datumi

  • konkurs je otvoren do 31. marta
  • 10. aprila biće postavljen spisak kandidata koji su konkurisali na sajtu VA
  • 15. ili 16. aprila počinju lekarski pregledi
  • 25. maja polaže se matematika
  • 26. maja vršiće se provera fizičkih sposobnosti

Potpukovnik Danko Rondović, načelnik Odseka za pitanja kadeta i studenata Vojne akademije, naveo je za Kurir da oni koji konkurišu moraju da ispune opšte i posebne uslove.

- Svi kandidati moraju da budu državljani Republike Srbije, s mestom prebivališta u RS. Takođe, svi kandidati moraju da budu zdravstveno sposobni, da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Naši kandidati moraju da ispune i posebne uslove. Oni se tiču godina starosti, u zavisnosti da li upisuju srednje vojne škole ili Vojnu akademiju. Kandidati moraju da prođu selekciju, koja ima dva dela. Prvi deo selekcije isti je za sve kandidate i sastoji se od psihološke i medicinsko-zdravstvene procene. I ona je eliminacionog karaktera, ko ne savlada psihološku selekciju, ne može da nastavi medicinsku - objašnjava sagovornik.

Potpukovnik Danko Rondović
Potpukovnik Danko Rondovićfoto: Nenad Kostić

Ko savlada ovu selekciju krajem meseca maja, polaže prijemni ispit.

- Što se tiče Vojne akademije, polaže se prijemni ispit iz matematike i provera fizičkih sposobnosti. Od prošle godine kriterijumi za proveru fizičkih sposobnosti izjednačeni su za muškarce i devojke. Provera fizičkih sposobnosti za Vojnu akademiju sadrži četiri discipline (trčanje na 2.400 metara, skok udalj, sklekovi, kretanje nauznak). Što se tiče polaganja matematike, kandidat radi 15 zadataka, svaki može da donese tri boda - navodi potpukovnik Rondović.

Podseća da u akciji "Otvorena vrata" učenici i roditelji mogu posetiti vojne škole svake subote tokom trajanja konkursa i tada u razgovoru s nastavnicima, kadetima i učenicima mogu dobiti sve potrebne informacije, obići smeštajne, sportske i kulturne kapacitete Vojne akademije i učionice i kabinete u kojima se odvija nastava.

Vojna Akademija, Vazduhoplovstvo
foto: Nenad Kostić

Činjenice / Potrebna dokumenta uz prijavu

  • uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od šest meseci
  • izvod iz matične knjige rođenih, ne stariji od šest meseci
  • potvrde nadležnog suda i MUP da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu osuđivani
  • overene fotokopije svedočanstava svih razreda
  • fotokopija diplome srednje škole (za kandidate koji su završili četvorogodišnje školovanje)
Vojna Akademija, Vazduhoplovstvo
foto: Nenad Kostić

Besplatno školovanje i siguran posao

Rondović napominje da vojne škole pružaju brojne prednosti.

- Svi naši kadeti imaju stipendiju koja iznosi 26.000 dinara, a pored toga obezbeđeni su im smeštaj, ishrana, odeća, obuća, troškovi prevoza, udžbenici, kompletan nastavni materijal, korišćenje sportskog centra. Pored ovih prednosti, svi kadeti imaju zdravstvenu zaštitu. I ono što je najbitnije, siguran posao nakon završenog školovanja. Sportski centar, koji radi 365 dana, poseduje bazen, veliki broj sala, teretanu, kardio-centar, atletsku dvoranu, košarkaški, fudbalski, teniski teren... - naglasio je Rondović.

Potpukovnik, docent doktor Aleksandar Knežević
Potpukovnik, docent doktor Aleksandar Kneževićfoto: Nenad Kostić

Postoji i treći deo selekcije kandidata i ona je vezana za studijski program Vojno vazduhoplovstvo, a sastoji se iz padobranske i letačke obuke. Potpukovnik, docent doktor Aleksandar Knežević, nastavnik letenja s Katedre vojnog vazduhoplovstva, objašnjava da proces upisa na ovom studijskom programu traje do početka školovanja na VA.

- Kadeti za naš studijski program idu na posebne zdravstvene preglede u Vazduhoplovni medicinski institut, gde se pregledaju po kriterijumima za pilote aviona, odnosno pilote helikoptera. Ukoliko ispune posebne zdravstvene kriterijume, mogu dalje da nastave selekciju. Nakon toga obavljaju se padobranski skokovi, a pre toga prolaze kroz dvonedeljnu padobransku obuku. Ujedno to nama služi i kao vid selekcije. Kada se završi padobranska obuka, sprovodi se selektivno letenje na avionima "utva-75", tada se procenjuju kandidati i njihove sposobnosti za snalaženje u vazdušnom prostoru, odnosno za upravljanje avionom. Na kraju se sprovodi ispitni let, na kojem se daje konačna ocena o sposobnosti kandidata - objasnio je potpukovnik Knežević.

Vojna Akademija, Vazduhoplovstvo
foto: Nenad Kostić
1 / 8 Foto: Nenad Kostić

Bonus video:

02:07

OTVOREN KONKURS ZA UPIS KADETA U VOJNE ŠKOLE I AKADEMIJE: Presudne su ljubav prema otadžbini i uniformi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track