23. PUT U LOZNICI: Svet žena od danas do 30. mart u Vukovom domu kulture
Foto: Kurir/T.I.

23. PUT U LOZNICI: Svet žena od danas do 30. mart u Vukovom domu kulture

Srbija -

Domaćin manifestacije "Svet žena", koja neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima, Loznica će biti 23. put, od 4. do 30. marta.

Svečano otvaranje zakazano je za danas, u 19 časova, u Vukovom domu kulture, a posle oficijalnog dela uslediće muzičko-poetski program "U čast ženi" Milorada Mikija Damjanovića, prvaka Beogradskog dramskog pozorišta uz pratnju Nataše Radovanović, soprana, stalne članice Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pijaniste Pavla Joksimovića.

U sredu će na istom mestu, u isto vreme, Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvesti monodramu "Milunka Savić" posvećenu srpskoj heroini iz Velikog rata, najodlikovanijom ženi u istoriji ratovanja i ujedno obeleženo 110 godina od početka tog ratnog sukoba. Istog dana na šetalištu će početi i trodnevni "Osmomartovski bazar" koji priređuje Turistička organizacija grada uz učešće velikog broja izlagača.

Svet žena, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Predstavu "Dobro došli u kabare", 13. marta, u Vukovom domu kulture odigraće, uz poeziju i muziku, Tanja Bošković i Rade Marjanović, a osam dana kasnije u galeriji "Mina Karadžić" biće obeležen Svetski dan poezije predstavljanjem knjige "Spomenar Mine Karadžić" sa prevodima na nemački i ruski jezik, u izdanju Vukove zadužbine.

Izložba slika "Dijalog sa prirodom" Jovane Stančić, doktoranda na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, predviđena je 25. marta u Muzeju Jadra, a ovogodišnju manifestaciju završava dvodnevnim skupom Udruženje poslovnih žena "Kreativna vizija" na kraju meseca.

Svet žena, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Ovu manifestaciju od 2002. u martu organizuje Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i tokom više od dve prethodne decenije neprekidno podstiče i neguje kulturno stvaralaštvo, inovativnost i stalni napredak ženskog stvaralaštva i postignuća. Svojim programima ukazuje na ulogu žene i njen doprinos od nauke, kulture, umetnosti, književnosti, obrazovanja, zdravstva do hrabrih žena-ratnica i borkinja za slobodu i ravnopravnost.

Do sada su u okviru "Sveta žena" u Loznici gostovale brojne izložbe i pozorišne predstave, a poseban segment programa bile su teme vezane za ekonomski i socijalni položaj žena.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track