STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE PORODILJE IZ VLASOTINCA: Evo šta je uzrok smrti žene koja je umrla dva dana posle porođaja
Foto: Printscreen/Facebook

STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE PORODILJE IZ VLASOTINCA: Evo šta je uzrok smrti žene koja je umrla dva dana posle porođaja

Društvo -

Smrt porodilje D.L. (31) iz Vlasotinca koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru dan nakon što joj je u Opštoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je usled disemenovane intravaskularne koagulacije - pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od preteranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.

"Obdukcija je potvrdila ono na šta su lekari koji su lečili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji. To je redak poremećaj ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovde slučaj, nema pomoći. Posledica DIK-a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi a sledi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gde je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mestu nije posledica lošeg ušivanja već tog poremećaja koji se razvio", navode sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Porodilja, Niš, Dragana Lepojević
foto: Printscreen/Facebook

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopštenjem odmah nakon smrti porodilje.

"Pacijentkinja D.L. je iz Opšte bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15.34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Opštoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6.50 sati", saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je veliko žaljenje zbog smrti mlade žene.

"Mi lekari smo uopšte osetljivi na trudnice i porodilje ali me je ovaj događaj potresao još više jer se radi o ćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, devojku znam od detinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje, dobila je krv i krvne derivate ali joj nije bilo bolje, krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gde je nažalost preminula. Kako sam čuo od niških lekara radi se o tzv. DIK - u, opštem krvarenju za koje se ne zna iz kojeg razlog nastupa", kazao je Dimitrijević.

umrlica, Dragana Lepojević, sahrana
foto: Instagram, Facebook

Dodao je da mu je veoma teško ali da se radi o stanju koje je nepredvidivo i koje je i u svetu često.

"Formiraćemo komisiju da ispitaju sve otkako je primljena u našu ustanovu dok nije upućena u Niš. Kako su mi rekli moji ginekolozi, ništa u toj trudnoći nije bilo sporno, devojka je bila zdrava i prava. Porodila se carskim rezom, ujutro joj je krvna slika bila dobra ali su odjednom trombociti počeli da padaju, dobila je tromobocite ali se krvarenje nastavilo zbog čega smo je prebacili u Niš. Iz niške bolnice sam dobio poruku da joj je bolje, međutim ipak je preminula. Lekar sam 32 godine ali kad se ovakve stvari dese morate emotivno da reagujete ko god je u pitanju - rekao je direktor bolnice. Saopštio je da je formirana i komisija radi obavljanja unutrašnjeg nadzora. U leskovačkoj bolnici i u niškom Univerzitetskom kliničkom centru ovim povodom boravili su i inspektori Ministarstva zdravlja ali za sada nema informacija šta je spoljna kontrola pokazala", rekao je Dimitrijević.

Reagovao je i Zaštitnik građana koji je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada leskovačke bolnice i Ministarstva zdravlja. Od Opšte bolnice u Leskovcu zatražio je da mu u roku od najkasnije 15 dana ostavi informacije o sprovedenim merama i rezultatima unutrašnje provere kvaliteta rada u ovom slučaju. Od Ministarstva zdravlja zatražio je da mu u istom roku dostavi podatke o rezultatima nadzora koje je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršila u Opštoj bolnici Leskovac, Univerzitetskom kliničkom centru Niš, kao i Domu zdravlja Vlasotince u kojem je vođena trudnoća pacijentkinje iz Vlasotinca. Zaštitnik građana od nadležnog ministarstva traži da mu dostavi i rezultate vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Preminula porodilja sahranjena je 2. marta na groblju u Vlasotincu. Iza sebe je ostavila supruga i sina.

Kurir.rs/Telegraf

Preneo: R.J.

Bonus video:

12:55

UZMEMIRUJUĆI REZULTATI OBDUKCIJA PREMINULIH KOVID PACIJENATA Dr Radosavljević otkrio jednu pojavu koja posebno ZABRINJAVA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track