"ŽIRI JE SVOJOM ODLUKOM NIVELISAO POPULARNOST BRESKVICE" Stručna debata oko pobednika PZE: Šta očekivati na sutrašnjem skupu?
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"ŽIRI JE SVOJOM ODLUKOM NIVELISAO POPULARNOST BRESKVICE" Stručna debata oko pobednika PZE: Šta očekivati na sutrašnjem skupu?

Društvo -

Bura posle izbora pesme za Evroviziju ne samo da se nije stišala ni nakon pet dana, već je dobila novi zamah - organizuje se skup podrške Breskvici ispred RTS u subotu u 18 časova.

Name, deo njenih fanova tvrdi da je Anđela Ignjatović Breskvica sa pesmom “Gnezdo orlovo” trebalo da pobedi, a ne Teodora Pavlovski - Teya Dora sa pesmom “Ramonda”.

PZE, Pesma za Evroviziju, Pesma za Evroviziju 24
foto: Nenad Kostić

Nije dugo trebalo ni fanovima Teya Dore da najave kontraskup istog dana na istom mestu u isto vreme.

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o ovoj temi jesu novinarka Kurira Ljiljana Stanišić, potom kompozitor Vladimir Graić i Dušan Kurtić, pevač, učesnik na "Pesmi za Evroviziju 2024".

Stanišić je komentarisala kako je nastala fama oko pobednika na PZE:

- Nastala je veoma prosto, mi smo jednostavan, ali u isto vreme i čudan narod. Ako mogu da kažem, ne daj Bože da se Srbi slože, tako nekako bi glasila parola ovogodišnjeg izbora pesme za Evroviziju. Imali smo dva predstavnika, ali toliko dobrih pesama, kvalitetnih učesnika, dobre muzke, koja se svela na to da se mi borimo među sobom, pokušavamo da nadjačamo jedne druge, želimo da umanjimo vrednost jednog učesnika, a da stavimo akcenat na drugom. Da umanjimo znanje, karijeru i sve ono što ide, a što nosi zapravo taj izbor. Ono što znamo za sutra jeste taj skup ili protest, pa onda kontramiting, videćemo na šta će to da liči. Pesma i ljubav treba da pobede, tolerancija i muzika treba da budu jači od bilo čega.

Graić je rekao da je Breskvica imala glas publike, ali da je žiri situaciju posmatrao iz drugačijeg ugla:

- Najveći problem je napravio raskol između želja i mogućnosti. Neko se pripremi da nešto osvoji, a to se ne desi. Svi smo znali da je Breskvica tu najpopularnija i da je gotovo sigurno da će dobiti najviše glasova od publika, što se na kraju i desilo. Dakle, odluka je bila na žiriju, oni nekako nivelišu tu popularnost, jer možda taj najpopularniji neće imati najbolju pesmu. Sa žirijem se pravi omekšavanje glasova publike, žiri ima svoju stručnu funkciju, moraju da razmatraju kako će tu pesmu i Evropa prihvatiti. Radim u RTS, dakle znam iznutra da ne postoji osoba koja bi došla bilo kom članu žirija i rekla kako da glasa. To su sve ljudi sa autoritetom, mislim da ne postoji osoba koja bi i poslušala tako nešto.

01:45

ŽIRI JE SVOJOM ODLUKOM NIVELISAO POPULARNOST BRESKVICE Stručna debata oko pobednika PZE: Šta očekivati na sutrašnjem skupu?

Kurtić je spomenuo skup, ali i kakva atmosfera je vladala iza bine:

- Ništa nismo osetili, mi smo bili u divnom raspoloženju, svi smo imali divnu energiju. Nismo osetili da će doći do ovoga. Smatram da je ovo bezazleno, Teya Dora je pobedila, smatram da ne može ništa da se promeni. Prema mom senzibilitetu, meni je legitimna pobeda Teodore. Moja pesma je dobro prošla i to neočivano. Slučajno sam se i prijavio i pesma je postala hit. Sutra se neću pojaviti na protestu. Ne znam šta će biti sutra. Između njih dve ništa čudno nisam primetio, mislim da su u dobrim odnosima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:02

IZVINITE AUSTRALIJANCI, TEYA DORA IMA BOLJU PESMU I SPOT! Voditelj PZE uporedio predstavnike dve države na Evroviziji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track