EVO ŠTA ĐACI U ŠVEDSKOJ SVAKOG DANA JEDU U ŠKOLI: Ovako treba i kod nas, u Srbiji mnogi i dalje misle da je to samo za životinje
Foto: Kurir TV

bitnost zdrave ishrane

EVO ŠTA ĐACI U ŠVEDSKOJ SVAKOG DANA JEDU U ŠKOLI: Ovako treba i kod nas, u Srbiji mnogi i dalje misle da je to samo za životinje

Društvo -

Kuvani kukuruz, šargarepa, ćufte i sveže jabuke, samo su neke od zdravih đakonija kojima se svakodnevno u školama hrane osnovci u Švedskoj.

Fotografije obroka koje svakog dana imaju đaci u Švedskoj objavila je jedna od sugrađanki na Fejsbuku i izazvala veliku polemiku među korisnicima društvenih mreža.

jelovnik u Švedskoj
foto: Printskrin/Facebook

- Svakodnevni ručak u osnovnoj školi u Švedskoj, Malme. Ovako deca ručaju svaki dan i nadam se da će to da se uvede u škole u Srbiji! Ako može ovde, može i kod nas, jer ništa nije bitnije od zdravlja dece - napisala je ona.

jelovnik u Švedskoj
foto: Printskrin/Facebook

Neki roditelji su sumnjali u ovo, ali je to da deca u Švedskoj svakog dana imaju kuvano jelo i ostale zdrave namirnice potrebne za razvoj dece, potvrdila još jedna sugrađanka koja upravo radi u školi u Švedskoj.

- Deca u osnovnoj školi i gimnaziji imaju kuvano jelo svakodnevno i uvek veliki izbor salate. Čak postoji aplikacija za svaku opštinu i školu sa jelovnikom. Trenutno radim sa višim razredima i, molim vas, nemojte da pišete neistine. Odrasli koji rade po raznim preduzećima naravno nose svoju hranu, prosvetni radnici - ne - objasnila je.

Jelovnik u Švedskoj
foto: Printskrin/Facebook

Mnogi roditelji su naveli da je u Švedskoj ipak drugačiji životni standard i da se Srbija ne može porediti sa tom zemljom.

Neki su istakli i da bi u Srbiji generalno trebalo da se zdravije hranimo.

- Prvo cela nacija treba da krene ovako da se hrani. Mi u Srbiji i dalje mislimo da je margarin zdrav, a ko jede zeleniš taj je neka životinja. Kad budemo shvatili da pica i pljeskavica nisu pravi i zdravi obroci, onda možemo da razgovaramo o promeni ishrane i kod dece - zaključila je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track