U SRBIJI NA SNAZI 2 METEOALARMA, SNAŽNI OLUJNI UDARI: Sutra pljuskovi sa grmljavinom u OVIM DELOVIMA - do kraja nedelje 20 stepeni
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Printscreen

vremenska prognoza

U SRBIJI NA SNAZI 2 METEOALARMA, SNAŽNI OLUJNI UDARI: Sutra pljuskovi sa grmljavinom u OVIM DELOVIMA - do kraja nedelje 20 stepeni

Društvo -

Snažni udari olujnog južnog i jugoistočnog vetra se nastavljaju i danas u Srbiji, naročito na jugu Banata, u donjem Podunavlju i u planinskim predelima. Na snazi su narandžasti i žuti meteoalarm i to iz dva razloga - zbog jakog vetra i pljuskova i to i većem delu Srbije. Najjači udari vetra, čak preko 85 kilometara na sat, ili preko 24 metara u sekundi su u Banatu.

Zbog jakog vetra i padavina koje slede žuti meteoalarm je uključen za jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju i Kosovo i Metohiju, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Zbog jakih udara vetra na snazi je narandžasti meteoalarm u Banatu, a žuti u Pomoravlju.

vetar, hladno, zahlađenje, vetrovito, ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Pesak iz Sahare iznad Srbije

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ najavio je da će se u noći između nedelje i ponedeljka steći uslovi i za „prljavu kišu“.

- Koncentracija peska iz Sahare biće najveća iznad Srbije u noći između nedelje i ponedeljka, kao i u ponedeljak u prvom delu dana. S obzirom da mi upravo u tom periodu očekujemo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i lokalne pljuskove treba računati da će kiša koja bude padala i u ponedeljak biti naročito prljava, odnosno sadržaće čestice peska sa severa Afrike – kaže Sovilj.

Sovilj je objasnio da se oblačnost danas vrlo brzo premešta dalje na istok, a takođe i zona sa povećanom koncentracijom peska iz Sahare, i već u popodne i u večernjim satima u ponedeljak koncentracija čestica peska će značajno opasti u našem regionu.

košava, vetar, kiša
foto: Shutterstock

Prestanak padavina do kraja dana

U RHMZ očekuju tokom dana novo prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, a kasnije popodne će padavine prestati na severozapadu i zapadu zemlje. Prestanak kiše se očekuje uveče i u Banatu, u centralnim i jugozapdnim krajevima Srbije uz slabljenje košave.

Najviša temperatura danas će biti od 13 do 19 stepeni Celzijusa. Količina padavina će biti veća od 10 litara po kvadratnom metru za tri sata.

U utorak novo naoblačenje, pljuskovi i grmljavina, na planinama sneg

Prema vremenskoj prognozi RHMZ za utorak, u Srbiji će biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima, koji će na istoku i jugu ponegde biti praćeni i grmljavinom, na visokim planinama sa snegom.

Vetar će biti u skretanju na slab i umeren, u Vojvodini i planinskim predelima kratkotrajno i jak zapadni i severozapadni. Najniža temperatura će biti od 5 do 8 stepeni, a najviša od 13 do 18 stepeni.

kiša, jesen, jesenji dan, kišni dan, kišobran
foto: Petar Aleksić

Temperature za utorak po gradovima

U Beogradu će sutra najviša temperatura biti 15 stepeni, u Novom Sadu 14, dok će u Nišu biti do 17 stepeni, ali se očekuju poslepodnevni pljuskovi.

U Kragujevcu su sutra mogući pljuskovi, a temperatura će se kretati od minimalnih 6 do maksimalnih 16 stepeni.

Prognoza do kraja sedmice

Prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja, prva polovina ove sedmice biće u znaku promenjivog vremena sa čestim padavinama. Od danas će temperatura biti u manjem padu.

- Najpre će temperatura pasti za 2-3 stepena, a onda u utorak i sredu još dodatno za 2-3 stepena. Nestabilno vreme se završava u četvrtak. U drugom delu sedmice biće znatno više sunčanih intervala i ponovo će temperature biti od 15 do 20 stepeni – kaže Sovilj.

Kurir.rs/Blic

Preneo: M. N.

Bonus video:

02:18

OLUJNI FRONT MOŽE IMATI RAZORNU MOĆ KAO TORNADO, A MOŽE SE JAVITI U SRBIJI! Eksperti: To su orkanske brzine preko 100 km na čas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track