Kukan: Gej parada nije prepreka za Srbiju

Intervju:

Kukan: Gej parada nije prepreka za Srbiju

Društvo -
U izveštaju EK o napretku Srbije ka EU biće pohvaljeni napori nove vlade da se potpišu i sprovedu dogovori o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza

BEOGRAD - Nije optimista.Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Evropom i evroparlamentarac iz Slovačke Eduard Kukan kaže da od predstojećeg izveštaja Evropske komisije (EK) Srbija ne treba da očekuje mnogo.- Datum za početak pregovora o pristupanju EU ne možete očekivati sada. Stvari se, zbog izbora, jednostavno nisu pomerale.♦ A šta možemo da očekujemo?- Pozitivan stav o pristupu nove vlade implementaciji dogovora o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza (IBM) - prošla vlada to nije uradila. Takođe, možete očekivati i ohrabrenje da nastavite s reformama, sa dijalogom Beograda i Prištine i borbom protiv korupcije. Ako to ispunimo, dobijamo datum za početak pregovora sa EU?- Verujem da biste vi želeli da sve brže ide, ali znam i da vaš narod ne očekuje mnogo od ovog izveštaja EK. Koji format dijaloga Beograd-Priština očekujete i koja tema treba da dominira?- To još nije odlučeno. Videćemo kad visoka predstavnica EU Ketrin Ešton održi još neke sastanke. Želimo da imamo uspešan dijalog, a ko će ga voditi i koja će forma biti, tek ćemo odlučiti. Da li je održavanje gej parade uslov za ulazak u EU i da li uopšte to treba da bude uslov?- Gej parada je već održana u Srbiji i nije dobro prošla. Ne mogu da kažem da je to neka prepreka za Srbiju, ali ako se parada zabrani ili otkaže, to se uzima u obzir kad se ocenjuje poštovanje ljudskih i manjinskih prava, a uzima se i u razmatranje kad se pravi izveštaj o Srbiji. Naravno, organizovanje parade bez incidenata bilo bi korisno.

Moraćete da prihvatite TačijaUkoliko prištinske vlasti zvanično predlože kosovskog premijera Hašima Tačija da vodi dijalog s Beogradom, Srbija će morati da se suoči s tim, kazao je Kukan.On je takođe rekao da priznanje nezavisnosti Kosova u ovom trenutku nije uslov koji se stavlja pred Srbiju na putu evropskih integracija, a da će sintagma „normalizacija odnosa“ s Kosovom biti jasnija nakon izveštaja EK, u kojem će, kako su ga uverili iz Komisije, biti jasno istaknuto šta se u tom smislu očekuje od Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track