CRKVI SVETOG SAVE U NJUJORKU FALI JOŠ 120.000 DOLARA: Gorela na Uskrs, sumnjalo se na MAFIJU, a evo šta još treba da se uradi!
Foto: Youtube/Printscreen

rekonstrukcija još uvek nije završena

CRKVI SVETOG SAVE U NJUJORKU FALI JOŠ 120.000 DOLARA: Gorela na Uskrs, sumnjalo se na MAFIJU, a evo šta još treba da se uradi!

Društvo -

U Sabornoj Crkvi Svetog Save u Njujorku, prošle godine, posle skoro sedam godina od velikog požara, ponovo su uspostavljena bogosluženja. Međutim, rekonstrukcija i reparacija ove svetinje još uvek nije završena, te hram preko platforme Go Fund Me skuplja priloge za obnovu Parohijskog doma. Za sada je skupljeno oko 29.500 dolara, a cilj im je da dostignu cifru od 150.000 dolara.

spc, SAD, crkva Svetog Save u Njujorku
foto: Facebook/Milan Milatović

- Apelujemo na srca svih vas koji želite da pomognete da se Saborni hram i njegova zajednica u Njujorku oporave od posledica tragičnog požara, koji je teško oštetio hram 2016. godine. Crkveno-školska opština Svetog Save trenutno pokušava da obnovi svoje jedino mesto bogosluženja i okupljanja. Kao što mnogi već znate, prošle godine, posle skoro sedam godina, uspeli smo da se vratimo u hram i da ponovo uspostavimo bogosluženja. Tokom prošle godine smo postepeno uspeli da unapredimo stanje u hramu, uključujući instalaciju električnih grejalica i struje. Trenutni radovi se odnose na zaštiti crkvenih prozora od potencijalnog odronjavanja kako bi se omogućilo uklanjanje skela - navodi se na sajtu Go Fund Me i dodaje:

- Da bi mogli da nastavimo sa radovima na obnovi hrama, pokušavamo da uredimo parohijski dom. To podrazumeva uvođenje grejanja, vode i izvođenja unutrašnjih radova, da bi se obezbedili najosnovniji uslovi i pristup domu za bogosluženja, crkvenu školu, kulturne programe i okupljanje zajednice. Da bismo pokrili troškove radova, neophodnih da se ovi osnovni uslovi u parohijskom domu obezbede, potrebno je da prikupimo 150.000 dolara. Bilo koju vrstu pomoći možete da pružite Sabornom hramu Svetog Save i njegovoj crkveno-školskoj opštini da se oporavi, i da se ovaj spomenik kulture vrati u prvobitno stanje kao centar srpske zajednice u Njujorku, bićemo vam izuzetno blagodarni. Svi darovi od sada do Uskrsa biće naznačeni za parohijski dom a imena priložnika će biti objavljena na našoj internet stranici - apelovali su u Hramu Svetog Save i dodali:

- Izražavajući našu srdačnu blagodarnost, molimo se Bogu da vas nagradi za vašu ljubav i podršku koju pružate našem ranjenom hramu i njegovoj zajednici.

Saborna crkva Svetog Save je srpska pravoslavna crkva koja se nalazi u Njujorku i pripada istočnoameričkoj eparhiji. Ova crkva je duhovno i društveno sedište srpskog naroda u Njujorku i uopšte u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sagrađena je 1850. godine, po projektu arhitekte Ričarda A. Apdžona, u gotskom stilu. Dok je još pripadala episkopalnoj crkvi u njoj je održana prva pravoslavna liturgija u Sjedinjenim Američkim Državama 1865. godine. Crkva je prvo postojala pod imenom "Crkva Svete Trojice", pre nego što je otkupljena od Episkopalne njujorške crkve 1943. godine.

crkva Svetog Save u Njujorku
foto: Twitter/Printscreen

Izgorela je na Vaskrs 1. maja 2016. godine, a zvanična odluka o njenom rušenju doneta je 2016. Nakon izvršene istrage došlo se do zaključka da su crkvene sveće izazvale požar, iako je pre toga bilo raznih spekulacija i sumnji, pa i da je u paljenju učestvovala mafija.

Džon Alite, Nujork
foto: Reuters, Profimedia

Podsetimo, neki mediji su kao organizatora paljevine označili Džona Alitea, mafijaša albanskog porekla i bivšeg plaćenog ubicau, a on je za Kurir tvrdio da to nije uradio i da mu sve smešta bivši šef Džon Goti mlađi, vođa italijanskog klana.

Ovi navodi su odbačeni, a u februaru 2018. godine, Živojin Jakovljević protojerej stavrofor i starešina hrama je izjavio da je obnova u toku. Hram je u potpunosti pokriven, prva faza je završena u jesen 2020. godine, kada je srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

hram Svetog Save u Njujorku, Badnji dan
foto: Printscreen Facebook

Godine 2021, Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodelio je Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu nagradu "Lusi G. Mozes" za restauraciju hrama nakon požara. Hram je početkom 2023. posetio patrijarh srpski Porfirije i tada je služena prva liturgija posle požara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track