VLADA SRBIJE: Vlast u Prištini opstruiše traženje nestalih tokom oružanih sukoba na KiM
Foto: Foto: Kosovo Online

beograd

VLADA SRBIJE: Vlast u Prištini opstruiše traženje nestalih tokom oružanih sukoba na KiM

Politika -

Predstavnici institucija Vlade Srbije i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji objavili su danas u Beogradu da vlasti u Prištini opstruišu proces traženja nestalih i ekshumacije i identifikacije stradalih u oružanim sukobima.

Na konferenciji za novinare povodom obeležavanje 24-godine rada tog Udruženja naglašeno je da su to humanitarna i civilizacijska pitanja, te da ih, kako je ukazano, Priština ne želi da rešavaa i politizuje ih, prenosi Beta.

Kako je rečeno, još uvek se na području KiM 1.615 osoba srpske i albanske nacionalnosti vode kao nestali, a zvanični Beograd je spreman, kao i do sada, da uradi sve što je potrebno da ta pitanja budu i rešena.

Predsednica Udruženja Verica Tomanović rekla je da su Srbima na Kosovu ugrožena ljudska prava i pravo na život.

Naglasila je da se ne poštuju ni Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, ali ni ostale konvevencije i deklaracije i to, kako je navela, u prisustvu međunarodnih predstavnika. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić je kazao da se još 18 policajaca vode kao nestali, a da su tela desetorice predata porodicama.

On je rekao da MUP čini sve što može kako bi pomogao porodiicama stradalih, ali i u radu na otkrivanju počinilaca zločina. Na skupu je govorila i predsednica Koordinacije srpskih Udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica na području bivše Jugoslavije Mirjana Miodrag Božin, direktor Fondacije "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" Denis Bojić i predstavanici Komesarijata za izbeglice i migracije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:54

KORISTE SISTEM ANAKONDE NA KiM, KAKO BI ISPRAZNILI PROSTOR OD SRBA! Petronijević: Kurti ne radi ništa sam, zamazuju oči Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track