U SVIM ŠKOLAMA U OVOJ OPŠTINI ZABRANJENI MOBILNI TELEFONI! Nova pravila stupila na snagu: Konačno se i ovo dešava
Foto: Nenad Kostić

u korist đaka

U SVIM ŠKOLAMA U OVOJ OPŠTINI ZABRANJENI MOBILNI TELEFONI! Nova pravila stupila na snagu: Konačno se i ovo dešava

Društvo -

U svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Priboj usvojen je Pravilnik po kome je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

Nikola Tošić, direktor OŠ "Nikola Tesla" - Pribojska Banja, kaže za Kurir da je pravilnik stupio na snagu krajem februara.

- Za sada ovaj pravilnik je dao dobre rezultate. Poboljšan je kvalitet nastave, obrazovno-vaspitni rad i sama komunikacija među učenicima. Na velikim i malim odmorima više ne gledaju u telefone, već se druže i igraju na terenima. Jedan učenik je rekao da čak sada mogu da naprave i timove za fudbal - istakao je Tošić.

Naglašava i da u skladu sa zakonom oni ne mogu da zabrane deci da donesu telefon u školu.

škola, đaci
foto: Shutterstock

- Konkretno u našoj školi đaci drže ugašene mobilne telefone u torbama i po završetku časova mogu da ih koriste. Ukoliko postoji potreba za korišćenjem u toku nastave zbog neke nastavne jedinice upotreba se dozvoli samo tad - objašnjava Tošić i dodaje:

- Pravilnik je donešen zbog mnogobrojnih zloupotreba telefona, čak su se i na društvenim mrežama pojavljivali video-snimci iz učionice i škole. Pre stupanja na snagu roditelji su potpisivali saglasnost da su upoznati sa pravilnikom i niko nije pravio problem. Jedino što su neki bili zabrinuti zbog komunikacije sa decom, ali objašnjeno im je da ukoliko se nešto desi razredne starešine su te koje imaju kontakt roditelja. Suština i zajednički cilj nam je da đake što više udaljimo od telefona, društvenih mreža i igrica jer će to automatski povećati kvalitet učenja i koncentracije.

I dok u osnovnim pribojskim školama za sada nije bilo nikakvih problema, Tošić smatra da ih može biti u srednjim školama.

- Srednjoškolci su tinejdžeri koji godinama koriste telefone i videćemo kako će škole postupati i da li će se pravilnik poštovati u punom kapacitetu i koje bi sankcije mogle biti za kršenje istog.

Bonus video:

02:57

DNO DNA! 4.500 DECE U SRBIJI NEPISMENO! dr Marina Nikolić: Mobilni telefoni usporavaju govor POD HITNO VEĆI BROJ ČASOVA SRPSKOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track