MOŽE LI SE OBORITI USMENI TESTAMENT? Ostavlja se samo u izuzetnim okolnostima, a evo i ko može biti svedok!
Foto: Beta Branislav Božić, Printscreen

MOŽE LI SE OBORITI USMENI TESTAMENT? Ostavlja se samo u izuzetnim okolnostima, a evo i ko može biti svedok!

Društvo -

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila objava ćerke poznatog glumca Laneta Gutovića, koja tvrdi da je njegov usmeni testament nelegalan.

Javna ličnost je pa se zato o tome toliko priča. Inače, sudovi su zatrpani sličnim slučajevima.

Usmeni testament ostavlja se samo u izuzetnim okolnostima, na primer, ako je osoba povređena u saobraćajnoj nesreći i zdravstveno stanje joj se naglo pogoršava. Međutim, i u tim situacijama za advokate i pravnike dokazivanje usmenog testamenta je veoma teško.

Milica Gutović
foto: Facebook

“Suština izuzetnih okolnosti je da mora da se radi o iznenadnoj opasnosti koju vi niste mogli da predvidite i koja vas sprečava da napravite testament u redovnoj formi. Suština usmenog testamenta je da nema proceduru, zato su važne izuzetne okolnosti, one nam garantuju da je ono što ste izjavili tada vaša poslednja volja jer vi imate uverenje da nećete preživeti“, objašnjava dr Miloš Vukotić sa Pravnog fakulteta.

Ko može biti svedok

Da bi neko usmeno sačinio pravno važeći testament, po zakonu moraju da budu prisutna tri svedoka.

“Ti svedoci koji su čuli samo živu usmenu reč moraju odmah posle u najkraćem roku, mada zakon ne propisuje posebne rokove, da tu izjavu predaju sudu, odnosno notaru, i da bude overeno kao dokument“, ističe advokat Aleksandar Radivojević.

Miloš Vukotić dodaje da je bitno da je svedok punoletna osoba i da može da razume jezik na kojem se lice izražava, ko se tu zatekne.

testament
foto: Gajus / Alamy / Alamy / Profimedia

“Svedok kod usmenog može da bude i bliski srodnik porodice, što kod drugih redovnih testamenata nije dozvoljeno, ali imate zakonsku zaštitu u tome što svedocima testamenta onda ništa ne možete da ostavite“, napominje Vukotić.

Naslednici imaju pravo da ospore usmeni testament

U sudskoj praksi postupci dokazivanja usmenog testamenta traju najduže, jer je često uključeno više institucija i stručnjaka. Bez obzira na vanredne okolnosti, osoba koja ga diktira mora da bude sposobna za rasuđivanje. Ako neko smatra da nije bio tako, to može da se dokazuje u sudskom postupku.

"Veliki problem sa svim zaveštanjima iz iskustva je taj što naslednici koji su nezadovoljni uvek imaju pravo da to ospore, iz razloga što misle da lice koje je sačinilo zaveštanje nije razumelo to ili nije imalo volju, ili zato što je povređeno određeno pravo", kaže advokat Aleksandar Radivojević.

U pisanom testamenu su potrebna dva svedoka, koji potpisima potvrđuju ono što je zaveštalac napisao. Za zaveštanje pisano sopstvenom rukom nije potreban svedok. I ovakav testament je oboriv na sudu, jer naslednici mogu da pokrenu postupak i traže svoj deo, čak i ako je preminuli želeo drugačije. Konačnu odluku donosi sud.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja