CENTAR ZA SOCIJALNI RAD NOVI SAD POZVAO MAJKU TROJE MALIŠANA NA RAZGOVOR! Prave plan podrške za povratak dece porodici
Foto: Beta Dragan Gojic

slučaj koji je uznemirio građane

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD NOVI SAD POZVAO MAJKU TROJE MALIŠANA NA RAZGOVOR! Prave plan podrške za povratak dece porodici

Društvo -

Centar za socijalni rad grada Novog Sada je pozvao A. M., majku troje maloletne dece, da 22. marta dođe u CSR "radi sačinjavanja plana podrške za majku i decu, a sve u cilju obezbeđivanja uslova za povratak dece u biološku porodicu", rekli su za Kurir iz ove ustanove.

Građani Srbije su uznemireni zbog slučaja majke čija su deca odvedena u smeštaj u CSR 16. novembra 2023. nakon požara u stanu njenog oca M. M. u Novom Sadu. Inače, postoji informacija da je u tom stanu požar izbijao dosad tri-četiri puta. Na društvenim mrežama pojavio se i navodni snimak stana u kome su živela oduzeta deca, prepun smeća nagomilanog do plafona. Majka tvrdi da su "njena tri sina imala sve potrebne uslove za život, te da je reč o zdravoj, pravoj i radosnoj deci".

- Zbog uznemiravanja javnosti u slučaju A. M. i njene maloletne dece, obaveštavamo vas da je majka pozvana 22. 3. 2024. godine u Centar za socijalni rad grada Novog Sada radi sačinjavanja plana podrške za majku i decu, a sve u cilju obezbeđivanja uslova za povratak dece u biološku porodicu - navode iz CSR Novi Sad za Kurir.

CSR
foto: Beta Dragan Gojic

Takođe, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pozvalo je ranije na saradnju majku koju su na tri protesta podržala antivakserska udruženja građana NoVa, Lekari i roditelji za nauku i etiku, kao i Pravo na izbor. Njihovi predstavnici su na pres-konferenciji izrazili uverenje da se kroz ovaj slučaj vidi namera da se "deca roditeljima otimaju, daju u inostranstvo na usvajanje, prodaju".

Novosađani su se jutros okupljali kod Futoške i Limanske pijace kako bi potpisali peticiju da se deca vrate majci. Kako su naveli organizatori, peticiju je potpisalo dosta građana.

Potpisivanje peticije u Novom Sadu
Potpisivanje peticije u Novom Sadufoto: Privatna Arhiva

- Cilj ove peteciji je da se A.M. podhitno vrate njena tri sina iz CSR jer sinovi jako vole majku i majka njih, jako su vezani i imaju stan i uslove i uvek su bili uredni i čisti. A sada trpe veliku duševnu bol što su razdvojeni - rekla je za Kurir Vesna koja je došla da potpiše peticiju.

Podsetimo, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uputio je ranije apel majci da dođe u CSR na razgovor kako bi se stvorili uslovi za donošenje odluke koja će biti u interesu dece.

Potpisivanje peticije u Novom Sadu
Potpisivanje peticije u Novom Sadufoto: Privatna Arhiva

Direktorka CSR u Novom Sadu Jelena Zorić je na nedavnoj konferenciji istakla da ustanova postupa prema porodičnom zakonu i Konvenciji o zaštiti prava dece, te, kada postoji osnovna sumnja za zanemarivanje i zlostavljanje dece, onda je obaveza centra da reaguje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track