PONOSIM SE SARADNJOM SA KAROLINSKA UNIVERZITETOM IZ ŠVEDSKE: Imamo šansu da od Kragujevca stvorimo pretižan univerzitetski grad
Foto: Privatna arhiva, Facebook

Dr Vladimir Jakovljević, dekan FMN u Kragujevcu

PONOSIM SE SARADNJOM SA KAROLINSKA UNIVERZITETOM IZ ŠVEDSKE: Imamo šansu da od Kragujevca stvorimo pretižan univerzitetski grad

Društvo -

Proteklih pola godine je bilo veoma uspešno u karijeri profesora doktora Vladimira Jakovljevića, dekana Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i zamenika direktora Zavoda za sport u Beogradu.

Dobio je prestižne nagrade u Srbiji, SAD, Kanadi, Rusiji i Indiji za svoj naučni rad u oblasti fiziologije i kardiovaskularnih istraživanja. U februaru je potpisao sporazum o saradnji fakulteta sa čuvenim Karolinska institutom iz Švedske.

Dr Vladimir Jakovljević
Dr Vladimir Jakovljevićfoto: Privatna arhiva

- Potpisivanje memoranduma o saradnji sa Karolinskom za mene je slično kao da je manji srpski fudbalski klub potpisao saradnju sa Real Madridom. Veliki su instituti u Vinipegu sa kojima sarađujem, kao i Sečenev Univerzitet u Moskvi, ali Karolinska je brend za sebe. Oni su institut sa koga često dolaze dobitnici Nobelove nagrade u naučnim oblastima. Sarađuju samo sa najvećim institutima u Americi, Kanadi, Brazilu, Kini, dva afrička univerziteta, ciljano zbog istraživanja malarije, te sada sa našim univerzitetom u Kragujevcu. Ni sa kim više. Na Šangajskoj listi uvek su među previh deset u svetu. Naš čovek u njihovom institutu dr. Jovan Antović je tamo već dvadeset godina. Par naših postdiplomaca sa FMN su bili kod njega na stručnom usvršavanju. On vrlo često dolazi u Srbiju i sarađuje sa nama. On nas je povezao sa ljudima sa Karolinska univerziteta, koji su veoma dobro proučili šta mi u Kragujevcu sve radimo i kakave rezultate imamo. Bili su zapanjeni da je FMN na svetskim naučnim listama bolje kotiran od jednog Tromza u Norveškoj. Proverili su i koji su naši mladi naučnici boravili kod njih i šta su uradili. Mi smo, naravno, tamo slali samo najbolje i svi oni su ostavili jak utisak.

Odluka njihovog borda je bila jednoglasna, posle tri meseca provera, u februaru ste potpisali memurandum o permanentnoj saradnji.

- Kod nas će u razmeni dolaziti njihovi profesori i postdiplomci. A naši će takođe ići kod njih. Tako se ponovo podiže uzajamni rejting. Dobra reputacija našeg fakulteta dovela je do toga da imamo rekordan broj studenata iz čitavog sveta koji dolaze u Kragujevac da uče medicinu na stranom jeziku. Mi zaista imamo šansu da od Kragujevca stvorimo univerzitetski grad, prestižan u svetu.Harvard jeste možda najbolji na svetu i dvadeset puta skuplji od nas, ali nisam siguran da je i dvadeset puta bolji. "Tajms Lajn Edukejšn" lista na kojoj smo visoko kotirani je možda i kompetentnija od Šangajske u naučnom svetu. Da bi ste bili visoko rangirani na ovim listama, morate mnogo da radite, da vaš rad bude prepoznat i da imate sreće da sarađujete sa najboljima kao što je na primer Kartolinska univerzitet.

Nedavno je profesor Jakovljević boravio u Indiji u Džodpuru, gde je dobio nagradu za dostignuća u istraživanju kardiovaskularnih nauka, koja nosi ime po Rakešu Kukredži, njihovom proslavljenom naučniku.

FMN Kragujevac
FMN Kragujevacfoto: Facebook

- Ja sam od 2022. godine počastvovan mestom predsednika evropske sekcije Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka na čijem je čelu legendarni Naranžan Dala. Ta organizacija u svoje redove prima samo najznačajnije naučnike i doktore iz celog sveta. Rad u ovoj organizaciji je za mene ogromna čast i moj je posao da organizujem kongrese u Evropi, gde bi oni mogli da se sastanu i razmenjuju svoja znanja. To je zaista elita svetske kardiovaskularne nauke. Oni su prepoznali moj trud i naučne radove, pa sam počeo da dobijam vredna priznanja. Jedno od takvih je i ovo u Indiji.

Jedan od novih zadataka je pokušaj da se studentima iz Indije, koji dolaze u Srbiju u velikom broju pruži adekvatna podrška.

- Bio sam u Delhiju u poseti jednoj iz lanca bolnica "Manipal Hospital", čije je sedište u Čandegaru na istoku Indije u kojoj rade vrhunski indijski stručnjaci. One su opremljene kao svemirski brod, nimalo ne zaostaju za najskupljim bolnicama poput onih u Hjustonu ili Ženevi. U njima se radi sedam do osam trasplatacija bubrega i jetre mesečno, dvestapedeset porođaja dnevno. Kod nas se u najvećim bolnicama u Srbiji uradi 250 porođaja mesečno. Samo da bi uporedili i videli na kom su oni nivou. Oni žele da potpišu memorandum sa našim fakultetom, koji bi omogućio da naše i njihove studente medicine šaljemo tamo na praksu. Imamo zaista veliki broj studenata iz Indije koji dolaze da uče medicinu kod nas. Pokušavamo da sanjamo velike snove i da svojim studentima omogućimo da biraju gde će da rade u čitavom svetu. Naravno najbolje želimo da zadržimo u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track