MILOVAN JOVANOVIĆ: Pat pozicija u Holandiji
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Pat pozicija u Holandiji

Lični stav -

Prvi put od 1982.g. lider pobedničke stranke na opštim izborima u Holandiji neće postati premijer te zemlje. Tradicija se neće ispoštovati jer je Gert Vilders neprihvatljiv, a posebno partiji NSC, koja je prošlog meseca objavila da neće ući u koaliciju sa njim, već eventualno podržati ekspertsku vladu.

Na izborima 22. novembra Vildersova partija je osvojila 26% glasova tj. 37 od 150 mesta u parlamentu. U cilju povećanja šanse za dogovor, odmah je odustao od svojih namera da zabrani Kuran, džamije i nošenje marama u javnim institucijama. Takođe, odrekao se i referenduma o izlasku Holandije iz EU. Sve to ipak nije bilo dovoljno da bi seo u premijersku fotelju.

Njegova evroskeptična, radikalna, antimigrantska, islamofobna Partija slobode bila je u pregovorima o uspostavljanju desne koalicije sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju, Pokretom građana poljoprivrednika i centrističkim Novim društvenim ugovorom.

Pregovori su zakočeni pa je on saopštio da odustaje od mesta premijera što je i bio uslov za nastavak pregovora o novoj vladi. Vilders ovim potezom povećava šanse za desničarsku koaliciju u kojoj bi njegova ekstremna stranka igrala značajnu ulogu. To je dugo bilo nezamislivo u jednoj od najliberalnijih demokratija zapadne Evrope. Sve se menja!

Kako Vildersov rejting ne opada, to većini stranaka ne odgovara ponavljanje izbora jer se ništa drastično ne bi promenilo. Pregovori o sastavljanju nove vlade će se u narednom periodu ipak nastaviti. Ukoliko uspeju, Holandija bi trebalo da dobije tehnokratsku vladu koju će podržati četiri konzervativne desne stranke koje zajedno imaju 88 mesta u Predstavničkom domu, što čini stabilnu većinu.

Još se ne zna ko će postati novi Holandski premijer. Špekuliše se da bi to mogao biti neko od iskusnih umereno desnih bivših političara. Vilders će ostati predsednik svoje partije i poslanik u parlamentu. Sačekaće neko drugo vreme i drugačije okolnosti.

Male su šanse i za alternativnu koaliciju koju bi činile VVD, NSC, D66 i GL/PvdA na čelu s Fransom Timermansom, bivšim potpredsednikom Evropske komisije. Timermans i ostali šefovi stranaka prihvatili su realnost rekavši da su desničarske stranke pobedile na izborima čime su birači jasno poručili da žele videti desničarsku vladu.

Formiranjem tehnokratske vlade, a ne tradicionalne većinske koalicije, rezultiraće samo većim jazom između zakonodavne i izvršne vlati. Ali na ovaj način, ostale stranke u koaliciji će morati da pronađu način kako da sarađuju sa Partijom slobode Gerta Vildersa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track