6 KOMANDIRA ZATVORA KREĆE PEŠKE NA PUT OD 400KM DA POMOGNU ANASTASIJI (8): U subotu polaze iz manastira Rakovica ka Ostrogu!
Foto: Privatna Arhiva

plemenito Hodočašče

6 KOMANDIRA ZATVORA KREĆE PEŠKE NA PUT OD 400KM DA POMOGNU ANASTASIJI (8): U subotu polaze iz manastira Rakovica ka Ostrogu!

Društvo -

Šestorica harbrih i plemenitih komandira - petorica iz Okružnog zatvora u Beogradu i jedan iz Kazneno-popravnog zavoda Pančevo, krenuće u subotu peške iz manastira Rakovica na hodočšće do manastira Ostrog. Ovaj put od oko 400 kilometara prećiće kako bi pomogli da se sakupi finansijska pomoć za devojčicu Anastasiju Zafirović (8) iz Surčina koja boluje od teškog oblika cerebralne paralize.

Anastasija Zafirović
Anastasija Zafirovićfoto: Privatna Arhiva

Miloš Marjanović (40), nadzornik straže u Okružnom zatvoru u Beogradu, kaže za Kurir da je dugo razmišljao da krene na ovaj put. Vodila ga je ljubav prema bogu i želja da pomogne nekom detetu kome je pomoć zaista potrebna. Pričao je o tome sa svojim kolegama, koji su mu ujedno i prijatelji, i onda su videli Anastasijinu fotografiju i apel njene porodice za pomoć.

Komandiri Miloš i Marko sa Anastasijom
Komandiri Miloš i Marko sa Anastasijomfoto: Privatna Arhiva

- Kolega Marko Mitić i ja smo otišli da upoznamo Anastasiju. Susret je bio jako emotivan. Posle toga smo dobili još veću motivaciju - priča on.

Nisu razmišljali dalje. Plan im je, kaže, da za sedam, osam dana stignu na odredište - manastir Ostrog.

- Videćemo kako ćemo napredovati. Zavisi i od toga da li će nas poslužiti vreme, da li ćemo biti zdravi, da li će se neko, ne daj bože, povrediti. Bitno je i da malo sreće bude na našoj strani. Plan nam je da prvog dana pređemo oko 70 kilometara, a narednih da prelazimo u proseku oko 50 kilometara na dan. Napravili smo neku okvirnu rutu i odredišne tačke, pa ćemo videti kako će nam ići. Krećemo u subotu ujutru, a nadamo se da ćemo do večeri stići negde do Divčibara. Tu ćemo i noćiti. Sledeće večeri bi, po planu, noćili u Požegi, potom na Zlatiboru... Već smo se najavili i u manastir Milešavo gde ćemo noćiti jedno veče - priča Miloš i dodaje da će pokušati da obezbede prenoćiše u konačištima još nekih manastira. Ako ne - spavaće u šatorima:

"Budi human"

Ovako možete pomoći

Oni koji žele da pomognu Anastasiji Zafirović to mogu učiniti preko fondacije "Budi human" slanjem broja 963 na 3030, kao i uplatom na račune:

Dinarski račun:160-6000000843926-68

Devizni račun: 160-6000000843971-30

IBAN: RS35160600000084397130

- Trudićemo se da ne ulazimo duboko u noć sa šetnjom zbog bezbednosti na putu. Ići ćemo uglavnom putem, jer ne poznajemo dobro šumu. Mada, gledaćemo i da presečemo gde možemo.

Sa sobom nose samo najosnovnije stvari. Ali i kreme za ubode, žuljeve i upale. Kada stignu u Ostrog pomoliće se za devojčicu i narednog dana krenuti kući.

Miloš Marjanović
Miloš Marjanovićfoto: Privatna Arhiva

- Imamo veliku podršku kolega koji rade u zatvorima širom Srbije. Oni znaju za našu akciju i već prikupljaju novac. Nadam se da će ovo naše hodočašće pomoći Anastasiji da ima bolju budućnost.

Anastasija je, inače, kako kaže njena majka Nataša Zafirović, zbog komplikacija na porođaju, ostala bez kiseonika u mozgu i prvi put je zaplakala tek nakon 120 minuta - u inkubatoru.

Anastasija sa mamom, tatom i bratom
Anastasija sa mamom, tatom i bratomfoto: Privatna Arhiva

- Zbog velikog oštećenja mozga uspostavljena joj je dijagnoza - cerebralna paraliza. Od šestog meseca ide na razne terapije. Anastasija je vesela i nasmejana devojčica i hrabro se bori sa svim preprekama, ali nažalost ne može samostalno da sedi, puzi, ne priča. Jedini kontakt ostvarujemo osmehom ili suzama. Ako nam se nasmeje onda je to "da", a ako je tužna, to je "ne" - prića majka i dodaje da su Anastasiji potrebna sredstva za fizikalne tretmane, rehabilitaciju, stalne terapije BDA, logopedske i defektološke tretmane, i ako bude bilo potrebno i operacije.

- Neizmerno smo zahvalni momcima koji idu na hodočašće. Ovakva plemenitost je u današnje vreme zaista retka. Svaka njima čast! - kaže majka zahvalno.

Anastasija Zafirović
foto: Privatna Arhiva

Na hodačašće idu Miloš Marjanović, Marko Mitić, Boris Ivanov, Aleksandar Milojević, Milan Dinić i Predrag Zlatković. Srećno momci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track