SOCIJALNA NEJEDNAKOST I KOMUNIKACIJA SA MLADIMA IZAZOVI SAVREMENOG DOBA: Sastanak poverenice i austrijske ministarke pravde
Foto: Kabinet poverenice za ravnopravnost

goruće teme

SOCIJALNA NEJEDNAKOST I KOMUNIKACIJA SA MLADIMA IZAZOVI SAVREMENOG DOBA: Sastanak poverenice i austrijske ministarke pravde

Društvo -

Ministarka pravde Austrije dr Alma Zadić posetila je instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti gde je sa poverenicom Brankicom Janković razgovarala o neophodnosti poštovanja ljudskih prava, posebno prava na ravnopravnost kao temeljnog principa demokratije.

Jednakost pred zakonom, kako su obe istakle, uslov je za ostvarivanje i svih drugih ljudskih prava.

Janković je upoznala delegaciju iz Austrije sa najvažnijim aktivnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, načinu zaštite od diskriminacije i njenoj prisutnosti u društvu. Socijalne nejednakosti u svim društvima i na svim nivoima poseban su problem koji podrivaju temelje svakog demokratskog društva, saglasne su Janković i Zadić.

1 / 2 Foto: Kabinet poverenice za ravnopravnost

Poverenica i austrijska ministarka pravde istakle su da je neophodno očuvanje i unapređenje poverenja u institucije. Prema njihovim rečima, posebno je važno raditi na edukaciji, prevenciji i samom načinu komunikacije sa mladima imajući u vidu nove kanale komunikacije. Savremeno digitalno doba doprinelo je dodatnom podrivanju poverenja u institucije, ali je donelo i drugačije oblike kršenja ljudskih prava i stavilo mnoge institucije pred brojne izazove u zaštiti ravnopravnosti svih građana i građanki.

Kabinet poverenice za ravnopravnost, Brankica Janković, poverenica
foto: Kabinet poverenice za ravnopravnost

Sastanku su prisustvovali ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner, ataše za pravosuđe Austrije za jugoistočnu Evropu Georg Stava i drugi predstavnici austrijskog Ministarstva pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track