NOPS: Poskupljenja neopravdana

NOPS: Poskupljenja neopravdana

Društvo -
Država godinama unazad najavljuje da će sprečiti zloupotrebu monopola, ali da do sada ništa nije preduzeto, rekao je Goran Papović

BEOGRAD - Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ocenio je danas da nema ni jednog ekonomskog opravdanja za trenutuna poskupljenja osnovnih životnih namirnica već da trgovci i proizvođaci zloupotrebljavaju monopol na tržištu.

Papović je rekao da država godinama unazad najavljuje da će sprečiti zloupotrebu monopola, ali da do sada ništa nije preduzeto.

NOPS, kako je istakao, predlaže da Vlada Srbije ukine carine na uvoz osnovnih životnih namirnica, kao i da se obezbede povoljnosti za otvaranje većeg broja hard diskonta, u kojima bi se prodavala robne marke po cenama nižim za 30 do 40 odsto od tržišnih.

Papović je pozvao lokalne samouprave da daju prostor i zemljište za otvaranje takvih diskonta, što bi doprinelo zaštiti potrošaca. Cena većine robe u trgovinama od danas su veće za dva do 20 odsto. Skuplji su i proizvodi na koje se plaća veća stopa poreza na dodatu vrednost (PDV), koja je od uvećana sa 18 na 20 odsto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track