MAJOR POLICIJE BOJANA OTOVIĆ PJANOVIĆ ZA KURIR O PRAVCIMA ISTRAGE: Na snazi je žuta poternica koja je raspisana preko Interpola!
Danka Ilić i major Bojana Otović Pjanović, Foto: Printscreen/PINK, Printscreen/Facebook

istraga

MAJOR POLICIJE BOJANA OTOVIĆ PJANOVIĆ ZA KURIR O PRAVCIMA ISTRAGE: Na snazi je žuta poternica koja je raspisana preko Interpola!

Društvo -

Major policije u Upravi kriminalističke policije Bojana Otović Pjanović, koja na terenu rukovodi potragom za dvogodišnjom Danke Ilić koja je poslednji put viđena u utorak u mestu Banjsko polje kod Bora otkrila je za Kurir u kom pravcu ide istraga, posle objavljivanja video snimka iz Beča, na kom se sumnja da je nestala devojčica. Bojana Otović Pjanović, otkrila je i da li je devojčica čiji je nestanak prijavila majka, zaista bila na mestu na kom je to u prijavi navedeno.

Bojana Otović Pjanović
Bojana Otović Pjanovićfoto: Printscreen/PINK

Da li je objavljivanje video snimka usmerilo policijsku istragu ka Beču?

- Operativno postupanje na policiju Austrije je usmereno nakon dostavljanja snimka deteta koje je u društvu dve žene, strane državljanke zapažene na teritoriji te zemlje u cilju utvrđivanja da li se na snimku nalazi nestalo dete, Danka Ilić, na osnovu specifičnih obeležja na licu i telu. Na snazi je i žuta poternica koja je raspisana preko Interpola u cilju dobijanja informacija radi pronalaska deteta kada se pojavi sumnja da se nalazi van teritorije Srbije. Ambasada Srbije u Austriji je dala saopštenje i uputila apel svim građanima da o svim saznanjima obaveste policiju Austrije ili Srbije.

Da li je informacija o detetu koje je primećeno u Beču stigla preko platforme "Pronađi me"? - Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku deteta i maloletnog lica "Pronađi me", se zatvara po pronalasku deteta ili isteka roka od 48 časova od aktiviranja platforme, pri čemu se svim korisnicima procesa šalju podaci o zatvaranju aplikacije i potreba brisanja svih informacija na fajlovima. Kako je istekao rok od 48h, platforma je zatvorena, kao i obustavljeno svako postupanje, pa navedeno obaveštenje da je dete viđeno u Beču nije dostavljeno preko platforme, već uz koordinaciju rukovodioca UKP/SSK na mejl adresu ministarstva.

Danka Ilić i snimak iz Beča
Danka Ilić i snimak iz Bečafoto: Kurir, Facebook

Kako se utvrđuje da li je privaljeno mesto nestanka zaista i pravo mesto nestanka?

- Procedura utvrđivanja da li je prijavljeno mesto nestanka zaista i pravo mesto je višestruka. U konkretnom slučaju, preuzimanjem operativno taktičkih i tehničkih mera je potvrđeno da se dete u trenutku nestanka nalazilo na mestu koje je majka navela u prijavi.

Postoji li sumnja da je dete ilegalno prebačeno preko granice?

- Kada su u pitanju nestanci dece i kada se sumnja na krivično delo, uvek polazimo od pretpostavke da je prelazak granice unapred pripremljen i da je veća verovatnoća da se za prelazak koriste alternativni pravci kako bi se izbegla granična kontrola. Imajući to u vidu odmah po prijavi nestanka šalje se nalog za pojačanu kontrolu svih graničnih prelaza, jer se i pre provere verodostojnosti prijave i ispunjenosti uslova za aktiviranje platforme "Pronađi me", preduzimaju neodložne i hitne mere traganja za nestalim licem. Sama platforma ne odlaže redovno policijsko postupanje po prijavama.

Bonus video:

00:41

Snimak iz Beča gde je navodno viđena Danka Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track