BORBA ZA ČISTIJI VAZDUH: Beograd bogatiji za čak 17.114 stabala, posađeno najviše sadnica u jednoj sezoni u istoriji grada!
Foto: JKP Zelenilo Beograd

rekord

BORBA ZA ČISTIJI VAZDUH: Beograd bogatiji za čak 17.114 stabala, posađeno najviše sadnica u jednoj sezoni u istoriji grada!

Društvo -

U prethodnoj sadnoj sezoni je posađeno je 17.114 sadnica, što je najveći broj sadnica koji je posađen u istoriji Beograda i JKP "Zelenilo" uz, naravno, donatore koji su bili društveno odgovorne kompanije.

Sadnja ovih sadnica govori da Beograd brine o ekologiji, istakao je za Kurir Dušan Tojagić, v. d. generalnog direktora JKP "Zelenilo".

JKP "Zelenilo" Beograd je prethodnih godina sadilo prosečno nešto više od 5.000 stabala širom Beograda, ali je ovoga puta taj broj višestruko uvećan.

- Beograd kao prestonica ima nešto lošiji kvalitet vazduha, ali upravo sadnja stabla u velikoj meri doprinosi kvalitetu vazduhu. Naši planovi su da se nastavi ovim tempom i da sledeće sadne sezone pobijemo i ovaj rekord - naglasio je Tojagić.

Dušan Tojagić sa predstavicama projeta WMG 'Zasadi drvo'
Dušan Tojagić sa predstavicama projeta WMG "Zasadi drvo"foto: JKP Zelenilo Beograd

Pored sadnje koju "Zelenilo" obavlja u skladu s redovnim programom održavanja javnih zelenih površina, u akciju ozelenjavanja Beograda doniranjem sadnica uključile su se i društveno odgovorne kompanije i ambasade.

Zahvalnica dodeljena WMG
Zahvalnica dodeljena WMGfoto: Privatna Arhiva

- Raduje nas činjenica da se privatne kompanije sve češće odlučuju da svoj važan datum ili jubilej obeleže jednom ovakvom aktivnošću. Tako su u sezoni sadnje jesen-zima 2023/2024. u različitim vrstama donatorskih sadnji posađena 1.433 stabla u gradu - naveli su u JKP "Zelenilo" Beograd, zahvalivši svim donatorima:

Vredna zahvalnica

WMG i dm drogerie markt ozelenili četiri lokacije

00:15

JKP Zelenilo

Naš projekat "Zasadi drvo" juče je primio zahvalnicu od partnera JKP "Zelenilo" Beograd. S njima smo u toku pete sezone ozelenili četiri gradske lokacije i posadili ukupno 160 stabala na teritoriji Grada Beograda. Pokretači projekta "Zasadi drvo" su kompanije WMG i dm drogerie markt.

- Urbano zelenilo, a pre svega drveće svakako je jedan od ključnih faktora funkcionisanja čoveka u gradu. Oplemenjivanjem ulica zelenilom postavlja se osnova za zaštitu životne sredine. Pored osnovne i najvažnije ekološke uloge, stabla u urbanim sredinama imaju i higijensku, estetsku i psihološku funkciju. Imajući to u vidu, briga o stablima Beograda, kao i povećanje zelenog fonda grada ima posebnu važnost kada je planiranje aktivnosti JKP "Zelenilo" Beograd u pitanju i na čemu posebno insistiramo.

sadnja drveća
foto: JKP Zelenilo Beograd

Vrednost svakog novog stabla ogleda se, dodaju, u nizu funkcija koje vrši u gradskoj sredini:

- Pored osnovnih funkcija i najvažnije ekološke uloge, koja se ogleda u obnavljanju kiseonika u atmosferi, apsorbovanju čestica prašine i gasovitih polutanata, smanjenju buke i vibracija, treba imati na umu i neke druge koristi koje svi imamo od stabala u našem gradu, a kojih verovatno nismo svesni. Utvrđeno je da se ljudi radije kreću i šetaju ulicama u kojima postoji drvored. Područja sa zelenijom okolinom privlače građane da komuniciraju s prirodom, odrasle podstiče na druženje, a decu na igru u u prirodi. Ovo su samo neki od razloga zašto drveće treba saditi, čuvati i negovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track