LJUDSKA DOBROTA NIJE NEVIDLJIVA! Uručena priznanja "Večernjih novosti" najplemenitijima među nama (FOTO)
Foto: Novosti/ D. Milovanović

61. NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE

LJUDSKA DOBROTA NIJE NEVIDLJIVA! Uručena priznanja "Večernjih novosti" najplemenitijima među nama (FOTO)

Društvo -

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, "Večernje novosti", 61. put, uručile su zlatne i srebrne plakete odvažnim i hrabrim dobitnicima priznanja u našoj tradicionalnoj i po svemu jedinstvenoj akciji "Najplemenitiji podvig godine".

Uručene zlatne plakete

Herojsko delo Milana Stevanovića (16) iz Velike Moštanice kod Beograda, koji je stradao 6. juna prošle godine, pokušavajući da spase najboljeg druga Stefana Čolovića (16), koji se davio na Adi Ciganliji, nagrađeno je posthumno Zlatnom plaketom. Otac Nenad primio je plaketu kojom je nagrađen njegov sin, koju je po uručenju poljubio.

Sloga učenika izdvojenog odeljenja u Bogovađi OŠ "Mile Dubljević" u Lajkovcu, koji su za samo jedan dan izgradili dom za petoro drugara Mitrovića u Pepeljevcu i njihov poduhvat koji su ostvarili sa nastavnikom Ivanom Živanovićem, nagrađeni su Zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni dečji podvig.

1 / 5 Foto: MUP Srbije

Priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig uručeno je vatrogascima-spasiocima MUP Srbije.

Oni su nesebično pomagali unesrećenima u razornom temljotresu koji je 6. februara prošle godine pogodio istok Turske. Njih 45 i službeni pas Zigi danima su, gotovo bez odmora, učestvovali u potrazi za preživelima ali i telima nastradalih.

Stefan (12) i Miloš (21) Stojanović, iz Gotovuše kod Štrpca na KiM, dobitnici su Zlatne plakete za dečji podvig. Dok su se prošle godine vraćali iz badnjaka, na njih je pucao Azem Kurtaj, pripadnik tzv. Kosovske bezbednosne službe i ranio ih. Samo zato što su Srbi. Stefan i Miloš su hrabro podneli povrede i uprkos hicima ostali na svojim vekovnim ognjištima.

Zlatnu plaketu za pojedinačni podvig primila je Tamara Morović (42), pripadnica elitne jedinice "Kobre" Vojske Srbije, koja je donirala deo jetre u želji da spase život svom kolegi Dušanu Kuskovskom, obolelom od autoimune bolesti. Ova samohrana majka rizikovala je i svoj život i budućnost, da bi produžila život nekom s kim nije u srodstvu.

Uručene srebrne plakete

Srebrna plaketa uručena je Milutinu Stančiću (Srpski kulturno informativni centar) iz Skoplja, kao i Marjanu Vasiću i Vladimiru Stojkoviću iz Niša. Umesto Zrenjaninca Željka Stanisavljeva, plaketu je primio njegov brat. Priznanje je stiglo i u ruke Marka Nikolića iz Vranja. Bratstvo manastira Osovica na Motajici u RS, takođe, je nagrađno srebrnom plaketom, a nagradu je primio iguman manastira Osovica, arhimandrit Teofil Dimitrić.

I Zdravka Rutić i Ljubinko Mlađenović iz Beograda su među nagrađenima srebrnom plaketom. Nagrada je otišla i u ruke oca i sinova Perice, Petra i Aleksandra Batrićević iz Ulcinja. Srebrna plaketa uručena je Dragici Gašić iz Đakovice, Muminu Jakupiju iz Paraćina, kao i Jovanu Mitroviću iz Malog Orašja.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track