5 NA JEDNO MESTO! Da li su ovo trenutno najpopularnije studije u Srbiji? Kriminalistika, forenzika... (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen, Kriminalističko-policijski univerzitet

Završava se konkurs za upis

5 NA JEDNO MESTO! Da li su ovo trenutno najpopularnije studije u Srbiji? Kriminalistika, forenzika... (VIDEO)

Društvo -

Završava se konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet. Budući studenti biraju jedan od tri smera – kriminalistika, forenzika i informatika.

Veliko je interesovanje kandidata KPU, pa je tako prijavljeno pet puta više osoba od slobodnih mesta. Rang-lista biće objavljena tek krajem juna.

Naime, na ovogodišnji konkurs za Kriminalističko-policijski univerzitet prijavilo se pet puta više studenata nego što ima raspoloživih mesta. "Reč je o čak 776 prijava koje smo primili za 145 mesta, za koje smo raspisali konkurs", kaže profesorka KPU Ivana Bodrožić.

Ivana Bodrožić, KPU
foto: RTS Printscreen

Navodi da je najveće interesovanje je za departman kriminalistike - prvoosnovani i najveći po broju mesta departman. Broj kandidata koji žele da budu budući brucoši KPU je tradicionalno veliki, objašnjava profesorka Bodrožić.

"Na drugim departmanima možemo da kažemo da imamo pet puta više kandidata nego što primamo studenata", tvrdi profesorka.

Sposobnosti, sklonosti i veštine kandidata za KPU

U toku je poslednji dan ovogodišnjeg konkursa za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet. Sutra već počinju sledeći krugovi upisa na KPU, kaže Bodrožić, dodavši da počinje interesantna akademska utakmica prijavljenih.

"Počinju lekarski pregledi, psihološka testiranja, organizacija, sprovođenje prijemnih ispita i na kraju bezbednosne provere", navodi Bodrožić.

Imena budućih brucoša KPU će se saznati tek krajem juna kada će biti objavljene rang liste, kaže profesorka Bodrožić. "Kroz testiranja će se svakako iskristalisati oni koji postižu najbolje, odnosno bolje rezultate od onih koji su se prijavili", ističe Bodrožić.

Opšti i posebni uslovi upisa na KPU

Posebni i opšti uslovi konkursa na KPU su ravnomerno raspoređeni i povezani, kaže Ivana Bodrožić, dodavši da ukoliko neki od uslova ne bude ispunjen to vrši određenu diskvalifikaciju kandidata.

"Kroz sadejstvo svih propisanih uslova mi dobijamo jednog zadovoljavajućeg, budućeg dobrog pripadnika službe za sprovođenje zakona", kaže profesorka KPU.

Poseban fokus kampanje za upis KPU bio je na teritoriji Vojvodine.

"Multikulturalnost i multietničnost Vojvodine, dodatan je kvalitet budućeg sastava studenata KPU, i u vezi sa time možemo da kažemo da u odnosu na prethodnih 15 odsto kandidata prošle godine iz Vojvodine, ove godine imamo ukupno skoro od 16,5 odsto", navodi Bodrožić.

Beleži se prednost ženskih kandidata na KPU koji čine 50,72 odsto, objašnjava profesorka KPU.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track