NOVCEM GRAĐANA SRBIJE PLAĆENO VIŠE OD 160.000 € ZA ODGOVORE NA BESMISENE ZAHTEVE UPUĆENE RGZ: Ovo pravi zaista veliki problem!
Foto: RGZ

zloupotrba pristupa informacijama od javnog značaja

NOVCEM GRAĐANA SRBIJE PLAĆENO VIŠE OD 160.000 € ZA ODGOVORE NA BESMISENE ZAHTEVE UPUĆENE RGZ: Ovo pravi zaista veliki problem!

Društvo -

Republički geodetski zavod je tokom 2023. godine primio i odgovorio na 777 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

- Važno je naglasiti da se više od 90 odsto zahteva nije odnosilo na rad RGZ - navedeno je u saopštenju:

- Ovakva besmislena i neopravdana pitanja koštala su građane Srbije više od 160.000 evra direktnih troškova u prethodnoj godini. Vreme koje je utrošeno za njihove odgovore je ekvivalentno 30 godina rada jednog službenika.

RGZ
foto: RGZ

Ovi zahtevi, uglavnom podneti od strane pojedinih advokata, novinara, nevladinih organizacija i drugih, a najmanje od građana, predstavljaju sistemsku zloupotrebu prava koja opterećuje i usporava rad RGZ, dodaje se.

- Većina zahteva se odnosila na javnobeležnička dokumenata (ostavinska rešenja, ugovore...), sudska dokumenta (presude, rešenja, poravnanja...), dokumenta jedinica lokalne samouprave (rešenja o ozakonjenju, planski akti, odluke i projekti JLS...), kao i ostala pitanja poput: "Ko je nadležan za banderu, na navedenoj katastarskoj parceli, koja se vidi na Geosrbiji?" i slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track