"GRAĐANI SRBIJE UVEK BILI NA STRANI PRAVDE" U Beogradu obeleženo 109. godina od genocida nad Jermenima
Foto: Privatna Arhiva

"GRAĐANI SRBIJE UVEK BILI NA STRANI PRAVDE" U Beogradu obeleženo 109. godina od genocida nad Jermenima

Društvo -

Danas je obelezno 109. godina od genocida nad Jermenima na lokaciji Jermenskog Haćkara u Zemunskom parku. Medju okupljenima su bili predstavnici diplomatskog kora, Jermena, potomci Jermena kao i gradjani kojih je svake godine sve više na ovoj ceremoniji.

Stefan Krkobabić
foto: Милош Мишков и @nadabalkana

- Srbija i građani Srbije su bili i uvek će biti na strani istine i pravde. Spremni da nesebično pruže pomoć, ali i da učestvuju u odbrani kako svog, tako i tuđeg dostojanstva. Svesni stradanja kroz koje je prošao prijateljski pravoslavni jermenski narod, osećamo posebnu bliskost i duboko razumevanje - izjavio je Stefan Krkobabić,predsednik poslaničke grupe PUPS – Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, povodom obeležavanja godišnjicestradanja jermenskog naroda, u vreme Osmanskog carstva od 1915. do 1917. godine.

Jermenija, Biljana Šahrimanjan Obradović, genocid nad Jermenima
foto: Privatna Arhiva

Predsednica Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji Biljana Šahrimanjan Obradović obratila se okupljenima rečima da je početak 20.veka predstavljao vrata pakla za milion i po Jermena koji su stradali u prvom genocidu u 20. veku samo zato sto su Jermeni. Srpski i jermenski narod povezuje istorija stradanja i suocavanje sa revizionizmom, dva naroda danas ulažu ogromne napore na polju kulturne diplomatije i prakse sećanja dodala je Šahrimanjan-Obradović. Važno je čuvati spomen na žrtve naših naroda kako bi budućnost bila izvesnija i uspešnija zaključuje Šahrimanjan-Obradović.

Stefan Krkobabić
foto: Милош Мишков и @nadabalkana

Vence su položili ambasador Jermenije Ašot Hovakinjan koji je tom prilikom rekao da pozdravlja sve učestalije ukazivanje u srpskoj javnosti na izvršeni genocid nad Jermenima čime se podiže celokupna svest. Vence su položili Jermeni Vrnjačke Banje predvodjeni predsednikom Čedomirom Artinovićem, potomkom Jermena koji su izbegli od genocida u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track