PRINC ALEKSANDAR PRIZNAO FILIPA ZA PRESTOLONASLEDNIKA: Po prvi put tri generacije Karađorđevića živeće na istom mestu!
Foto: Instagram Printscreen

rasplet dinastičke sage

PRINC ALEKSANDAR PRIZNAO FILIPA ZA PRESTOLONASLEDNIKA: Po prvi put tri generacije Karađorđevića živeće na istom mestu!

Društvo -

Princ Aleksandar Karađorđević, posle izvesne krize u porodičnim i dinastičkim odnosima, i nakon pomirenja koje je usledilo, priznao je srednjeg sina Filipa Karađorđevića za prestolonaslednika.

Ovo proizilazi iz objave za za javnost kabineta Filipa Karađorđevića u kome se navodi da je on "pozdravio odluke svog oca i starešine Kraljevskog doma Srbije, prestolonaslednika Aleksandra, koje su juče i zvanično saopštene javnosti u saopštenju za javnost članova Krunskog veća i Krunskog saveta".

Filip Karađorđević, Danica Karađorđević, Aleksandar Karađorđević
foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Dalje se prenosi u saopštenju da je Aleksandar Karađorđević "na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, princa-naslednika Filipa, princa Petra i princa Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica.

Članovi Krunskog saveta takođe su informisali javnost da je konstatovana promena u liniji nasleđivanja Kraljevske porodice Srbije, dodaje se.

"Krunski savet i Krunsko veće primili su k znanju da je kao posledica voljne abdikacije princa-naslednika Petra, njegov brat kraljević Filip po osnovu načela primogeniture, Ustava Kraljevine Jugoslavije i Porodičnog Pravilnika za članove Kraljevskog Doma Karađorđevog nesporni Princ Naslednik", citira se.

Savetnici Krune takođe su obavešteni i o predstojećem krštenju princeze Marije, ćerke princa-naslednika Filipa i princeze Danice, koje će uskoro biti održano u Dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, sa pratećim svečanim prijemom u Kraljevskom dvoru. Malu Princezu će krstiti Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, navodi se u saopštenju.

- Izražavam veliku zahvalnost svom ocu na ljubavi i pažnji koju je kao Starešina Kraljevskog doma ukazao meni, mojoj porodici i mojoj braći Petru i Aleksandru, ali i istorijskoj odgovornosti koju je prema dinastiji i kruni pokazao kao Starešina Kraljevskog doma - saopštio je princ-naslednik Filip.

Aleksandar Karađorđević, Filip Karađorđević
foto: Printscreen

- Kao naslednik srpske Krune koji je rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, moj otac prestolonaslednik Aleksandar postigao je istorijski važne stvari kako za kraljevski dom Srbije tako i za našu otadžbinu: omogućio je povratak članova Kraljevske porodice u otadžbinu nakon višedecenijskog izgnanstva i rehabilitaciju svih njenih članova. Zahvaljujući tome, u Srbiji danas žive i radaju se nove generacije Karađorđevića koje lišene teškog bremena izgnanstva žive, obrazuju se i rade u svojoj državi - istakao je princ Filip.

- Moj otac omogućio je vraćanje u otadžbinu posmrtnih ostataka preminulih članova Kraljevske porodice koji su bili sahranjeni u izgnanstvu i obezbedio njihovu državnu sahranu u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, čime je ispunio zavet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića" podsetio je princ Filip.

Kralj Aleksandar, kralj Aleksandar, Kraljevina SHS, ujedinjenje, kraljica Marija
foto: Wikipedia

- Na posletku, moj otac, svojom odlukom omogućio je da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu na Dedinju, koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava mog pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije.Time su se stekli uslovi da u ovom domu, po prvi put u istoriji kraljevskog doma, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac, prvi starešina Kraljevskog doma u istoriji Srbije koji je dočekao svoje unuke" saopštio je princ-naslednik Filip.

- Izuzetno srećan i ponosan zbog odluka svog oca, radujem se našem zajedničkom radu na daljem napretku i razvoju našeg Kraljevskog doma, na opštu korist našeg naroda i naše države - zaključio je princ-naslednik Filip.

(Kurir.rs/Danas/Priredio: R. K.)

Bonus video:

04:04

Crkvena zvona oglasila rođenje Princeze Marije Karađorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja