MNOGI NISU ZNALI DA I ZBOG OVOGA MOGU DA VAS VRATE SA GRANICE! Jednu stvar proverite pre nego što krenete na putovanje
Foto: RINA

pažnja

MNOGI NISU ZNALI DA I ZBOG OVOGA MOGU DA VAS VRATE SA GRANICE! Jednu stvar proverite pre nego što krenete na putovanje

Društvo -

U slučaju da ste ovog leta planirali putovanje u inostranstvo, morate da znate da postoje situacije u kojima vam carina neće dozvoliti da pređete granicu.

Lista razloga, odnosno neizmirenih prekršaja, zaista je duga. Za početak, u slučaju da niste platili kaznu za nepropisno parkiranje u saobraćaju - nećete moći da napustite zemlju.

Advokat Nemanja Rodić rekao je da je što se tiče prekršajnog naloga nije konačan izvršan momentom dostavljanja.

carina, granica, špedicija, kamioni
foto: Marina Lopičić

- On postaje konačan izvršan tek u dve situacije - prva je gde se vi kao primalac naloga držite pasivno i ne radite ništa povodom toga, a druga sitaucija je u slučaju odluke suda nakon prijema naloga imate opciono mogućnost izbora. Ako smatrate da ste izvršili određeni prekršaj možete izvršiti uplatu novčanog iznosa i tako se rešiti problema, dok ukoliko smatrate da niste izvršili prekršaj, možete se obratiti sudu sa zahtevaom za sudsko odlučivanje u određenom roku i doći u poziciju da se vodi sudski postupak - kazao je Rodić i dodao:

granica, granični prelaz, carina
foto: Ana Paunković

- U situaciji kada postajete uslovno rečeno lice sa poternice, to nije laka procedura, zato što mora da se dogodi splet okolnosti. Nakon konačnosti izvršnosti prekršajnog naloga dešava se sitacija da vaša obaveza više nije instrukciona nego postaje obavezujuća. Shodnom primenom zakona o izvršenju krivičnih sankcija koji se primenjuje u prekršajnom postupku novčana kazna od strane suda može biti zamenjena kaznom zatvora samim tim pošto ste već osuđeni na kaznu zatvora morate tu kaznu odlsužiti ukoliko sud ne možeda vas pronađe odnosno nadležni organ raspisuje poternicu za vama gde svaki službenik koji je nadležan u toj oblasti može da vas zadržati, ispitati osnov po kome je raspisana poternica i postupiti po njoj.

granica, granični prelaz, carina
foto: Ana Paunković

Rodić je naveo i da kaznu možemo platiti i nakon tog roka.

- Bitno je voditi računa koja je faza postupka ako je ranija faza pa nismo došli do suda vi možete izvršiti uplatu novčane kazne i rešiti problem dok ako ste došli u fazu postupka pred sudom morate s prvo obratiti sudu, istražiti fazu i postuka da biste znali koji su sledeći koraci naročito zbog obaveštavanja suda pisanim purem o činjenici da ste platili kaznu jer često iako elektronski sitem postoji najbolje je dostaviti papir, dokaz o uplati.

Kurir.rs/ Tv Prva/ A. K.

Bonus video:

11:24

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track