SRBIJA I IGRE NA SREĆU – ČINJENICAMA PROTIV SENZACIONALIZMA: Šta je prava istina?
Foto: Shutterstock

SRBIJA I IGRE NA SREĆU – ČINJENICAMA PROTIV SENZACIONALIZMA: Šta je prava istina?

Društvo -

Domaćim medijima, sada već po pravilu, kruže članci u formi takozvanih studija ekskluzivnih informacija, u kojima se govori o gotovo geometrijskog progresiji i „eksploziji“ broja zavisnika od igara na sreću u Srbiji, posebno među maloletnicima.

Brojke koje se u takvim objavama predstavljaju ne samo da su odavno raskrstile sa bilo kakvom realnošću, već su i nelogične, jer neretko podrazumevaju da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

Dužni smo da još jednom podvučemo, i argumentovano i izvorima potkrepimo sledeće:

  • Da je tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji 1.030, što je zvanični podatak nadležnih ustanova akreditovanih za programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću
  • Da je Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima
  • Da ne postoji način da maloletnici učestvuju u igrama na sreću kod legalnih, licenciranih priređivača, niti u kladionicama niti preko interneta
Meridian, kladionica, klađenje
foto: Shutterstock

Naravno, sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, to se mora ozbiljno shvatiti i na tome proaktivno raditi.

Ipak, moramo podvući da je u igri senzacionalizma i licitiranja brojkama tzv. zavisnika neretko reč o ciframa i preko 300 puta većim od realno postojećih.

Podaci nadležnih ustanova

Podatak koji smo naveli nije ničija spekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji javi između 150 do 200 osoba.

Prema poslednim dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima?

Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

Online klađenje i maloletnici

Imajući u vidu rastući stepen tehnološke sofisticiranosti igara na sreću i sve većih i strožih zakonskih standarda koji ovu delatnost u našoj zemlji regulišu, a posebno onih koji regulišu sistem registracije i verifikacije igrača, u onlajn igrama na sreću i teoretski je, a posebno praktično onemogućeno maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću.

Meridian, kladionica, klađenje
foto: Shutterstock

15 godina projekta „Moguće je prekinuti“

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo" – Još viši nivo prevencije i zaštite maloletnika počinje u 2024.

U organizaciji Specijalne bolnice, a pod pokroviteljstvom UPIS, u narednom periodu je u planu unapređeni projekat prevencije i podizanja svesti o opasnostima bolesti zavisnosti u igrama na sreću pod nazivom "I jedan je mnogo".

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track